Причиною масового отруєння вихованців восьми з дев`яти дитячих садків кримського міста Джанкой став кефір, привезений із молокозаводу Генічеська (Херсонська область).

Як передає кореспондент УНІАН, на прес-конференції в Джанкої перший заступник головного санітарного лікаря України Людмила МУХАРСЬКА повідомила, що кефір був єдиним продуктом, який перед вживанням дітьми не проходив термічну обробку, тому з початку підозрювали саме цей продукт.

 «Тепер ми точно знаємо, що кефір був інфікований збудником дизентерії того ж самого виду, який було виділено від хворих (дітей)», - підкреслила Л.МУХАРСЬКА. За її даними, Генічеський молокозавод було закрито в ніч із 3 на 4 вересня – тобто, після початку надходження дітей до лікарень Джанкоя.

Відео дня

Наразі на заводі працюють фахівці, які з`ясовують, як збудник інфекції міг потрапити в продукт.

Як повідомив заступник міністра охорони здоров`я України Володимир ЮРЧЕНКО, цей завод працює близько десяти років, а продукцію в дитсадки Джанкоя він постачає, бо виграв тендер.

Л.МУХАРСЬКА зазначила, що кефір із молокозаводу надходив не лише в Джанкой, але й в інші міста Криму та Херсонської області. Водночас, сказала вона, партії були невеликими, в даний час в інших регіонах спалахів захворювань не зафіксовано.

Фахівці також повідомили, що Генічеський молокозавод – це невелике підприємство.

За даними на 6 вересня, у лікарні Джанкоя на лікуванні перебувало 138 дітей, ще 54 дитини виписали. Загалом до лікарні потрапило 192 дитини. Виписані діти продовжуватимуть лікування вдома під спостереженням лікарів. Крім того, батьків забезпечують усією необхідною інформацією з догляду за дитиною, а також розповідають про те, якої дієти мають дотримуватися дошкільнята.

Медики оцінюють стан дітей, які залишаються в лікарні, в основному як легкого ступеня тяжкості.

Як повідомляв УНІАН, перша дитина, яка отруїлася, потрапила до лікарні Джанкоя вранці 1 вересня. Прокуратура порушила кримінальну справу за фактом отруєння дітей. У Джанкої працювала урядова комісія, що з`ясовувала причини події.