Середній показник виконання Україною екологічних зобов`язань в рамках Порядку денного асоціації Україна-ЄС експерти визначили на рівні майже 50%.

Про це співкоординатор проекту з моніторингу виконання екологічної складової двосторонньої співпраці України-ЄС за 2012 роки, голова правління Ресурсно-аналітичного центру “Суспільство і довкілля” Наталія Андрусевич повідомила на прес-конференції в УНІАН, посилаючись на результати проведеної роботи.

Вона зазначила, що, беручи до уваги пріоритетність євроінтеграційного курсу України, державним органам України слід ефективніше впроваджувати реформи у сфері охорони довкілля, що відповідають європейським нормам і стандартам.
За словами Андрусевич, експерти громадянського суспільства провели моніторинг виконання Україною вимог в рамках Порядку денного асоціації Україна-ЄС та Дорожньої карти «Східного партнерства». Виконання Порядку денного оцінювалось шляхом визначення рівня виконання пріоритетів цього документу.

Відео дня

“За підсумками можна сказати, що ми отримали не дуже високий показник виконання цих пріоритетів. І середня оцінка складає 49,7%. Оцінки виставлялися за спеціально розробленими індикаторами для кожного питання. Досить високий показник отримали питання, зокрема: Віденська конвенція про охорону озонового шару, про транскордонне забруднення повітря на великій відстані і Дунайська конвенція. Найнижчі відсотки, на жаль, отримали власне виконання Державної стратегії екологічної політики і Національного плану дій, робота в рамках спільної робочої групи Україна-ЄС зі зміни клімату. На жаль, також невисокі відсотки стосуються реалізації конвенції щодо охорони природи — біорозмаїття, охорону флори і фауни тощо”, - сказала експерт.

Андрусевич також повідомила, що вимоги Дорожньої карти «Східного партнерства» щодо сфери охорони довкілля виконані на 79%.

Водночас виконавчий директор ВЕГО «МАМА-86», координатор Робочої групи 3 Української національної платформи ФГС Східного партнерства Зоряна Міщук зазначила, що моніторинг проводили близько 18 експертів, а, крім того, результат досліджень був розповсюджений публічно на веб-сайтах, експерти мали змогу давати коментарі.
“Тобто цей результат - не суб`єктивна думка тих, хто брав участь в моніторингу, а взагалі представляє погляди широкої частини громадянського суспільства”, - сказала вона.

Міщук додала, що результати моніторингу обговорювались на засіданні круглого столу за участі представників державних органів влади, Представництва Європейського Союзу в Україні.

За словами Міщук, експерти також напрацювали рекомендації державним органам влади для покращення ситуації з виконанням міжнародних зобов’язань України у сфері екології.

“Для державних органів ми підготували спеціально аналітичний документ, в якому ми чітко говоримо і міністерству довкілля, і Верховній Раді, і Міністерству юстиції, що їм потрібно зробити для того, щоб підвищити рівень реалізації екологічних зобов`язань, двосторонніх відносин Україна-ЄС. І десь на наступному тижні ми його будемо розсилати нашим державним органам разом з повним звітом. І тоді вже чекаємо відповіді від державних органів, тобто далі слово за ними”, - зазначила вона.

На думку експерта, що представляє Європейський ЕКО Форум, Сергія Вихриста, під час розробки нового законодавства України в сфері охорони довкілля необхідно особливу увагу звернути на питання відповідності такого законодавства нормам і стандартам ЄС, беручи до уваги, що майбутня Угода про асоціацію між Україною та ЄС в секторі охорони довкілля зосереджена на питаннях адаптації законодавства.

Експерт також наголосив на необхідності виносити питання екології в Україні "на найвищий рівень", впроваджувати реальні важелі захисту довкілля, зокрема зробити реальною можливість блокувати якісь господарські рішення, які шкодять довкіллю.

С.Вихрист також зауважив, що треба ще більше активізувати просвітницьку роботу з екологічних питань серед населення. "На жаль, свідомість українських громадян дуже мало міняється, ми спостерігаємо байдуже ставлення до природи на побутовому рівні. А варто роз’яснювати, що не лише промислові підприємства, а й самі люди вносять свій внесок в забруднення довкілля", підсумовує експект.

Довідка УНІАН. Метою проекту "Оцінка складової двостороннього співробітництва між Україною та ЄС" є підвищення пріоритетності питань охорони довкілля у двосторонніх відносинах Україна-ЄС. Проект здійснюється Ресурсно-аналітичним центром “Суспільство і довкілля”, Робочої групи 3 Української національної платформи  Форуму громадянського суспільства Східного партнерства (ФГС СП) за підтримки Європейської програми Міжнародного фонду "Відродження" .

ФГС СП - це платформа громадських організацій з шести країн Східного Партнерства, країн-членів ЄС, європейських та міжнародних мереж, створена для участі громадянського суспільства в розробці, впровадженні та оцінці Східного партнерства. В Україні діє Національна платформа Форуму, в рамках якої працюють тематичні Робочі групи, зокрема Робоча група 3 "Довкілля, зміна клімату і енергетична безпека".