Половина українців вважають, що вступ до Світової організації торгівлі буде корисним для України.

Такі результати дослідження були надані агентству УНІАН соціологічною службою Центру Разумкова.

“Дві третини громадян (65%) зазначили, що вони знають, що таке СОТ. Серед тих, хто знає, що таке СОТ, позитивні очікування переважають над негативними: 51,2% респондентів вважають, що вступ до СОТ буде корисним для економіки України, а 20,7% – що він буде шкідливим. 7,2% опитаних вважають, що вступ до СОТ не позначиться на економіці України, а 20,95 – вагалися з відповіддю”, - зауважив директор служби Андрій БИЧЕНКО.

Відео дня

Згідно з результатами дослідження, громадяни, які знають, що таке СОТ, очікують, що вступ до СОТ буде корисним великому українському бізнесу. Такої думки дотримуються майже дві третини опитаних (64,0%). Лише 7,9% опитаних вважають, що вступ до СОТ принесе великому бізнесу шкоду, а 8,7% - що це не позначиться на діяльності великого бізнесу. Решта опитаних вагалися з відповіддю.

Водночас, за словами А.БИЧЕНКА, громадська думка стосовно наслідків вступу України до СОТ для малого і середнього бізнесу є невизначеною. Чверть опитаних (25%) не змогли відповісти на це питання, а частки респондентів, які очікують користі (31,4%) та шкоди (34,6%), є майже рівними. Кожен з 11-ти респондентів (9,1%) вважає, що вступ України до СОТ не позначиться на діяльності малого та середнього бізнесу.

Директор соціологічної служби Центру Разумкова додав, що у діяльності СОТ українці, які знають, що таке ця організація, вбачають більше користі для розвинутих країн, ніж для країн, що розвиваються. Так три чверті опитаних (75,3%) вважають, що розвинутим країнам діяльність СОТ приносить більше користі і лише 2,7% респондентів вбачають у діяльності СОТ шкоду для розвинутих країн. Решта опитаних вагалися з відповіддю.

Дослідження проведене соціологічною службою Центру Разумкова з 11 по 17 квітня 2008 року. Опитано 2019 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України. Теоретична похибка вибірки становить 2,3%.