Авраменко пояснив, якого роду Дніпро / колаж УНІАН, фото УНІАН, скріншот

Відомий в Україні мовознавець Олександр Авраменко дав відповідь на поширене запитання щодо головної річки країни – якого роду Дніпро. В ефірі програми "Сніданок з 1+1" мовознавець пояснив, як казати правильно.

Для прикладу він навів фразу відомої ведучої – Катерини Осадчої – в ефірі однієї з програм: "Гуляй, співай, Дніпро широке". Виявилося, що тут є помилка. Правильно буде "Дніпро широкий".

"Хтось скаже: місто – воно, середнього роду. Зачекайте, в такому разі річка – вона, отже жіночого роду. Дніпро широка?! Ні", – зауважив він. 

Авраменко наголосив, що за родовою ознакою треба визначати рід іншомовних незмінюваних географічних назв. Наприклад, екзотичний Балі (острів – чоловічий рід) або повноводна Міссісіпі (річка), або сонячне Тбілісі (місто).

"А ось Дніпро – це наше відмінюване слово: Дніпро, Дніпра, Дніпру, Дніпром, на Дніпрі. Запамʼятайте: Дніпро, як і імʼя Петро, чоловічого роду. І байдуже, місто це чи річка", – резюмував фахівець.

Інші поради Авраменка

Раніше мовознавець Олександр Авраменко пояснив, як українською сказати "пустить пыль в глаза". В українській мові є два варіанти відомого виразу, який означає вводити когось в оману. 

Також фахівець пояснив, як українською називати неодружених чоловіків. Він радить уникати слова "холостяк". 

Вас також можуть зацікавити новини: