Любимо один одного чи одне одного - нарешті є відповідь, як це казати / колаж УНІАН, фото скріншот, фото ua.depositphotos.com

Нарешті з'явилася відповідь на болюче "лексичне" питання, як правильно казати - любимо "один одного" чи "одне одного".

Допомогла розв'язати дилему помилка Ірини Білик. У своєму експрес-уроці на "Сніданок з 1+1" головний вчитель України Олександр Авраменко показав фрагмент, де відома співачка вживає вираз: "Ми любимо один одного".

"На перший погляд, все правильно. Справді, Ірина Білик говорить доволі впевнено. Проте, вона не вдало використала хитрий-прехитрий займенник "один одного", - вказав Авраменко.

Далі мовознавець пояснив, у чому ж полягає його "хитрість".

"Співачка каже "ми любимо один одного". Але "один одного" треба казати, коли мова йде лише про чоловіків. Наприклад, брати давно не бачили "один одного". Жіночій рід використовуємо для позначення осіб однієї статі: сестри давно не бачили "одна одну". А ось, коли мова йде про осіб різної статі, то слід використовувати середній рід - "одне одного", - зазначив філолог.

Отже, ведучи мову про кохання Ірина Білик мала сказати "ми любимо одне одного", уточнив Авраменко.

Авраменко розкрив переклад фразеологізму "пеняй на себя"

Нагадаємо, раніше топ-вчитель України також розкрив вдалу заміну російському виразу "пеняй на себя". На українській мові це можна сказати, як: "бачили очі, що купували - їжте, хоч і повилазьте".

Також є ще одна дотепна фраза: "кому весілля, а курці - смерть". Який російський вираз можна так замінити - дізнайся в уроці

Вас також можуть зацікавити новини: