Оригінальний рецепт баби пов'язують з іменем діячки Люцини Чверчакевичової / Колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Вже цієї неділі Європа разом з греко-католицькою церквою України святкує Великдень, тож у святу п'ятницю та на цих вихідних чимало родин готуються до таїнства події - наповнюючи кошики та розглядаючи меню для сімейної зустрічі. 

Напередодні 31 березня пропонуємо пригадати рецепт "яєчної баби", яку їсть Європа вже понад століття. Зокрема, її часто ставлять до столу такі країни як Польща. Вважається, що саме звідти прийшов оригінальний рецепт випічки - тоді поляки витрачали на "бабу" аж 96 яєчних жовтків. Страву пов'язують з іменем діячки Люцини Чверчакевичової - відомої польської журналістки 19-річчя, яка писала про секрети кулінарії. Детальніше рецепт розглянув перед святом BBC, пропонуючи його нову адаптацію - пиріг можна спекти з 24 жовтків. 

Інгредієнти на "яєчневу бабу": 

  • 24 яєчних жовтки;
  • 300 грамів цукру (одну столову ложку слід відділити окремо);
  • одна друга склянки теплого молока;
  • 60 грамів свіжих дріжджів (або 21 г швидкорозчинних дріжджів);
  • 250 грамів борошна (1 ч. л. борошна відкласти в сторону);
  • 1 стручок ванілі (вишкребти насіння) або 1 ч. л. ванільного екстракту;
  • 100 грамів розтопленого вершкового масла, плюс ще трохи, щоб змастити форму.

Також за бажанням можна взяти лимонну глазур і цукати з апельсинової або лимонної цедри - їх можна використати, щоб прикрасити "бабу".  

Відео дня

Як готувати "бабу" - послідовна інструкція: 

  1. Розігріваємо каструлю на плиті, збиваємо там жовтки з 1 чайною ложкою цукру до стану білої пишної маси. Вручну на це знадобиться приблизно 20-30 хв, аз можливості варто скористатися міксером. Потім відставляємо суміш в сторону, щоб охолола. 
  2. Нагріваємо молоко до теплого стану, додаємо дріжджі, 1 ч.л. цукру та 1 ч.л. борошна. Даємо відпочити, поки не з'являться бульбашки, приблизно 5 хвилин.
  3. Додаємо отриману суміш, решту борошна та насіння ванілі або ванільний екстракт до суміші з яєчних жовтків. Разом збиваємо їх ще 10 хвилин.
  4. Далі додаємо розтоплене (але не гаряче) вершкове масло, збиваємо ще 10 хвилин, після чого ставимо тісто в тепле місце, щоб воно підійшло - воно має збільшитися за розміром десь вдвічі. Тісто буде на вигляд пухким, більше схожим на тісто для випічки пирогів.
  5. Коли тісто збільшиться вдвічі, обережно перекладіть його у змащену маслом 4-літрову форму (як на випічку паски). 
  6. Поставте її в тепле місце, щоб тісто піднялося. Треба дочекатися, поки воно почне виходити за форму.
  7. Розігріваємо духовку до 170 градусів. Ставимо "бабу" та випікаємо 35-40 хвилин. За випічкою доведеться уважно дивитися, адже через велику кількість жовтків та цукру вона може легко підгоріти. Для перевірки "баби" вставляємо зубочистку. Якщо не липка - витягаємо форму й даємо страві охолонути.

Далі можна прикрасити верхню частину лимонною глазур'ю (сумішшю лимонного соку і цукрової пудри). Також можна зверху додати зацукровані цукати чи апельсинову цедру. Деякі сиплять зверху тертий шоколад. У рецепті зазначається, що якщо 24 жовтки - занадто для вас. Можна експериментувати та зменшувати пропорції.

Коли Україна святкує Великдень

Як відомо, цього року православні українці східного обряду святкують доволі пізній Великдень - свято буде аж 5 травня. Зараз в Україні триває великий піст. За традицією, його дотримуються після Масляної. Цього року він розпочався 18 березня та триватиме до 4 травня.

Якщо ви дотримуєтесь цієї традиції, пропонуємо перелік страв, які можна приготувати у піст. Вони доволі легкі й без м'яса - те, що можна готувати на щодень.  

Вас також можуть зацікавити новини: