Радянський кришталь можна дорого продати / ua.depositphotos.com

Якщо ви живете в старій радянській квартирі або часто ходите в гості до мами, а то і бабусі, то знаєте, що в сервантах таких будинків заховано справжній скарб. Радянський кришталь свого часу вважався предметом розкоші - це був страшний дефіцит, який "діставали" за нечувані суми грошей. УНІАН з'ясував, який радянський кришталь цінується зараз і скільки можна виручити з його продажу.

Чи можна продати радянський кришталь - ціни і варіанти

На різних торгових майданчиках є шанс зустріти оголошення про продаж кришталевих ваз, келихів, піал і навіть люстр. Ціни варіюються від 50 до 1000 грн залежно від предмета, і здається, що багато заробити від продажу таких речей не вийде. Причиною тому став момент, коли кришталь з ексклюзиву перетворився на ширвжиток - в СРСР налагодили масове виробництво. Тоді безцінні колись предмети стали непотрібними пилозбірниками і перекочували на барахолки та аукціони.

Насправді, скільки коштує кришталевий посуд, залежить від його якості, ось кілька прикладів:

Відео дня
  • кришталеві чарки - від 600 до 900 грн в наборі;
  • вази та салатниці - від 200 до 1500 грн залежно від стану.
  • кришталеві люстри - від 5000 до 15000 в робочому стані.

До речі, мало хто знає, який кришталь дорожче з сервізів - вважається, що найбільшу ціну можна просити за вироби з мельхіоровим або срібним обідком. За один предмет цінитель кришталю заплатить вам 800-1000 грн.

Скільки коштує кришталева ваза - несподівані цифри

Така люстра повністю з кришталю була не в кожній квартирі. Часто окремі елементи замінювали пластиком або органічним склом, що істотно знижувало вартість виробу в цілому. Найбільш популярними моделями в СРСР вважалися "Каскад", "Кульбаба", "Супутник" і "Арктика", так що, якщо у вас під стелею висить щось з цього, вас можна привітати - за люстру ви отримаєте від 5000 до 15000 грн.

Звичайно, потрібно враховувати, як відрізнити дорогий кришталь від дешевого - предмет інтер'єру, що виставляється на продаж, не повинен бути оснащений штучними елементами, а також обов'язково зобов'язаний бути повністю робочим.

Найдорожчий кришталь СРСР - кольоровий

Багато людей не знають, куди подіти радянський кришталь різних відтінків, не поспішайте викидати його на смітник - такі предмети цінуються вище всього. Справа в тому, що при виробництві такого кришталю використовувалися різні добавки, а технологія така була тільки за кордоном. Відповідно, подібні сервізи були завжди привізними, а про салатниці або вази з Чехії або Німеччини мріяла будь-яка господиня.

Якщо ви вирішите продати чеський кришталь часів СРСР - ціна вас точно порадує, адже за один набір у відмінному стані можна отримати від 10000 до 15000 грн. Також рекомендуємо придивитися до виробника - наприклад, вироби фірми "Nachtmann" сьогодні дуже популярні - колекціонери за одну вазу готові платити 12000-15000 грн.

Вас також можуть зацікавити новини: