Маленькі звички, які призводять до відчуття виснаження / ua.depositphotos.com

Ні для кого не секрет, що відчуття виснаженості постійно нас переслідує, коли ми перенапружуємося, щоб впоратися з найнеобхіднішими справами. Однак до його появи можуть призвести і наші щоденні звички. 

Про це пише Huffpost. Видання назвало 12 щоденних звичок, які часто потай "висмоктують" з нас всю енергію, що призводить до постійного відчуття виснаженості. 

1. Перегляд емоційно насичених телевізійних шоу

Відео дня

Одним із способів, як надмірний перегляд емоційно насичених телешоу може призвести до психічного виснаження, є ідентифікація рис, тобто процес тимчасової уяви, що ви відчуваєте ті самі почуття та події, що й певний персонаж.

Однак у надмірній кількості тривалі емоції високої інтенсивності можуть призвести до стану підвищеного збудження і перезбудження. Тоді потрібні додаткові розумові зусилля, щоб приглушити ці сигнали за допомогою стратегій емоційної регуляції. 

Це стосується як позитивних, так і негативних емоцій, оскільки вони активують схожі процеси в мозку, що в кінцевому підсумку призводить до розумової втоми, труднощів з концентрацією уваги і зниження рівня енергії.

2. Занадто довгі перерви між прийомами їжі

Організм отримує енергію з продуктів, які ми їмо, і покладається на її постійне надходження.

"Кожен макроелемент – білки, вуглеводи і жири – забезпечує енергію, але вуглеводи є основним і найкращим джерелом енергії для організму", – розповіла HuffPost Керолайн Лейсі, зареєстрований дієтолог і власниця компанії Nutrition Rerooted.

Резервний запас енергії триває лише від трьох до шести годин, тому занадто довге перебування без їжі запускає біологічні та психологічні механізми, які вмикають наш харчовий драйв – зазвичай, це може призвести до сильного потягу до перероблених вуглеводів, тобто продуктів з високим глікемічним навантаженням.

"Коли ми їмо більше вуглеводів, особливо простих, рівень інсуліну підвищується. Як тільки рівень інсуліну досягає піку після їжі, рівень цукру в крові може згодом впасти і призвести до виразного відчуття фізичного виснаження", – пояснила психолог з питань харчування Ума Найду

3. Робота за неприбраним столом

Робота в захаращеному середовищі може підвищити відволікання та неуважність. Як наслідок, виконання завдань займає більше часу, що вимагає від вас більшої концентрації уваги та енергії з плином часу.

Підтримання структурованого і охайного середовища, де все необхідне знаходиться на своїх місцях, може допомогти зменшити цей вид витоку енергії.

4. Планування заздалегідь

Планування корисне до певної межі. Складаючи графік заздалегідь, ви гарантуєте, що виділяєте час на виконання завдання, нічого не забуваючи. Але якщо робити це надмірно, це може залишити вам занадто мало можливостей для "гнучкості" і змусити вас жити майбутнім, а не сьогоденням.

Постійне перебування під впливом повного календаря зобов'язань може спричинити зростання тривоги очікування та негативно вплинути на робочу пам'ять і швидкість обробки інформації. Це може перешкоджати вашій здатності залишатися уважними та ефективно виконувати завдання в даний момент, що призводить до зниження мотивації та психічного виснаження.

5. Забагато відкритих вкладок у браузері

Мало того, що великою кількістю вкладок ви перевантажуєте батарею ноутбука, ви ще й змушуєте свій мозок працювати в підвищеному режимі.

Перехід з вкладки на вкладку створює у вашого его хибне уявлення, що ви виконуєте неймовірну кількість роботи, пояснює головний невролог Case Integrative Health у Чикаго Рана Мафі. Насправді ж ви не повністю переробляєте те, що намагаєтеся ефективно споживати. Звідси і розумова втома.

6. Одразу ж відповідати на дзвінки

Телефонні дзвінки можуть бути виснажливими, наголошує Рана Мафі.

"Вашій нервовій системі доводиться не лише змінювати завдання одним натисканням кнопки, але й намагатися сприймати розмову без міміки та мови тіла, що змушує ваш мозок працювати активніше", – пояснює фахівець.

До того ж, після завершення дзвінка вам може знадобитися понад 20 хвилин, щоб повністю відновити свою увагу.

7. Починати завдання, не завершивши попереднє

Через брак часу та постійні перерви нерідко доводиться відкладати напівзавершені завдання, щоб зайнятися чимось терміновим, що з'явилося або має бути першочерговим.

Невеликий шматочок вашої уваги залишається на незавершеному завданні. Коли ви відчуваєте цей залишок уваги, ваш мозок працює понаднормово, думаючи про завдання, над яким ви зараз працюєте, а також розмірковуючи про попереднє завдання, яке вам довелося залишити незавершеним. 

Чим частіше це відбувається, тим важче мозку доводиться працювати, щоб залишатися зосередженим, витрачаючи при цьому свої енергетичні запаси.

8. Сутулість

"Погана постава може виснажити ваш рівень енергії, оскільки збільшує тиск на м'язи, суглоби та зв'язки", – каже Науін Сафдар, медичний директор EHE Health.

Для компенсації організму доводиться витрачати більше енергії, що призводить до втоми. Якщо підтримка гарної постави не є вашою сильною стороною, використання різних засобів для корекції постави – ергономічного офісного крісла або подушки, корсету для корекції постави – може допомогти вам виробити цю звичку. 

9. Робити неглибокі вдихи

Незважаючи на те, що дихання вважається несвідомою діяльністю, ми схильні дихати неправильно, коли у нас дуже багато думок.

Поверхневе дихання зменшує кількість кисню, яку організм отримує, і кількість, яку може транспортувати кров до наших органів і клітин для оптимального функціонування.

Щоразу, коли ви помічаєте, що відчуваєте особливу напругу або стрес, використовуйте це як сигнал до того, щоб зробити кілька глибоких вдихів. 

10. Дозволяти маленьким завданням накопичуватися

Сукупне психічне навантаження від ненавмисного накопичення дрібних завдань на кшталт віповісти на повідомлення, замінити лампочку та ін. може  виснажувати психіку.

Навіть ті обов'язки, з якими можна впоратися, починають здаватися непосильними і задушливими через їх велику кількість. Постійні та непрохані думки "Я повинен зробити завдання Х" також викликають почуття сорому та накопичення тривоги перед майбутніми завданнями.

11. Не вимикати світло вночі

Вплив яскравого світла вночі сигналізує мозку, що зараз ще день. Це пригнічує виділення мозком мелатоніну – гормону, що сприяє сну. Це може порушити цикл сну і неспання та призвести до безсоння, поганої якості сну і втоми.

Коли сонце сідає, скористайтеся можливістю вплинути на свій циркадний ритм і приглушіть світло або вимкніть його – або ж подумайте про розумні лампочки, які автоматично затемнюють світло у вашому домі у визначений час.

12. Не підлаштовувати поради під свою особистість або спосіб життя

Використання чужих порад може допомогти створити основу для подальших дій, але якщо ви не персоналізуєте рекомендації, ви ризикуєте не досягти своїх цілей.

Це марна трата часу та енергії, яка може викликати такі емоції, як розчарування, розчарування та обурення. Коли ви отримуєте або вивчаєте поради, важливо критично їх оцінювати. Подумайте, наскільки вони застосовні до вашого конкретного випадку, і що може відрізнятися.

Вас також можуть зацікавити новини: