Навіщо переучували лівшів в СРСР / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Наші батьки і бабусі з дідусями пам'ятають, що за часів Радянського Союзу школярів навчали писати тільки правою рукою. Вважалося, що лівою тримати ручку або олівець не можна. УНІАН з'ясував, чому в СРСР переучували лівшів насправді.

Для чого переучують лівшів - думка радянських педагогів

Згідно з історичними зведеннями, такого роду виправлення почалися в 19-му столітті через дослідження деяких вчених. Вони висунули гіпотезу, що у людей, які пишуть лівою рукою, може розвинутися деменція. Пізніше виявилося, що це не так - більш того, подібна практика привела до негативних результатів. Одночасно з цим з'ясувалося, чому лівшів не можна переучувати - дитина, вимушена писати іншою рукою, відчувала незручності, через це починала нервувати і заїкатися.

Про те, чим погано переучування лівшів, не замислювалися не тільки на території СРСР - так робили в усьому світі. Головний аргумент - людині з активною саме правою рукою буде простіше жити, адже більшість пристосувань в побуті призначені для правшів. 

Відео дня

Чому лівшів переучували, керуючись забобонами

Незважаючи на те, що в Радянському Союзі релігія вважалася опіумом для народу, а будь-які "бабкіни прикмети" були під забороною, люди все одно в них вірили. За народними повір'ями, всі лівші прокляті з народження, адже ліва сторона тіла - "привіт" від лукавого.

Дитину, яка народилася лівшею, ще за часів Середньовіччя вважали спадкоємцем Диявола і могли навіть спалити на багатті. Такою логікою керувалися не тільки католики - в Японії люди були впевнені, що чоловікові, який пише лівою рукою, складніше знайти жінку і створити щасливу сім'ю. 

Вас також можуть зацікавити новини: