Коли треба вживати слова “число” і “цифра” / колаж УНІАН, скриншот з відео

Навіть носії мови можуть помилятися і плутати слова, котрі чують ледь не щодня, приміром, питання та запитання. Так само чимало людей не знає, як і коли треба вживати слова "число" і "цифра". Відомий вчитель української мови Олександр Авраменко в ефірі "Сніданку з 1+1" пояснив, у чому різниця між цими термінами.

"Часто помічаю, як ці слова плутають. Отож з’ясуємо значення цих слів. Запам’ятайте, цифр усього десять: нуль, один, два, три, чотири, п’ять, шість, сім, вісім, дев’ять. А десять – це вже число, для позначення якого на письмі використовують дві цифри – один і нуль. Отже число – це кількість, а цифра – знак для позначення кількості. Наприклад, за допомогою тих самих цифр можемо записати різні числа: 37, 73. Щоб записати на письмі число 705, треба використати три цифри – 7, 0 і 5.  Так само можна сказати, що як слова складаються з букв, так і числа складаються з цифр. У слові "сон" три букви, у числі 25 дві цифри", – розповів мовознавець.

Говоримо українською правильно - поради Олександра Авраменка

В одному зі своїх уроків Олександр Авраменко розкрив неочікувану помилку в популярній українській пісні "Червона рута" авторства Володимира Івасюка. 

Також Авраменко пояснив, як правильно вживати слова "мешканці" і "жителі", і назвав, яка форма слова - "купувати" або "купляти" - правильна.

Вас також можуть зацікавити новини: