/фото ua.depositphotos.com

Мікрохвильова піч - це безумовно вкрай необхідний предмет побутової техніки, що вкрай полегшує життя. Однак не всі матеріали однаково безпечні для прямого завантаження в мікрохвильову піч, пише cnet.com. Експерти стверджують, що багато контейнерів для їжі та пакувальних матеріалів категорично не можна нагрівати в мікрохвильовці, оскільки вони під час нагрівання можуть виділяти шкідливі хімічні речовини.

Найкращі варіанти для використання в мікрохвильовій печі: скло і кераміка

"Обидва матеріали діють як ізолятори, тобто вони стійкі до теплопередачі", - каже Келлі Джонсон-Арбор, токсиколог MedStar Health. Тому самі посудини не нагріваються, а електромагнітні хвилі нагрівають їжу, що знаходиться в них.

Крім того, що скляні та керамічні контейнери витримують високі температури, вони зазвичай не містять органічних хімічних добавок, каже Лі Лі, доцент Школи громадської охорони здоров'я Університету Невади.

Відео дня

Водночас варто перевірити керамічні вироби, якщо вони більш декоративні або виготовлені вручну.

"Глазур на деяких керамічних виробах може містити важкі метали, включно зі свинцем", - каже Джонсон-Арбор. "Під час нагрівання цієї глазурі свинець може вилуговуватися і забруднювати їжу або рідини, що знаходяться в керамічній ємності".

Чи безпечний пластик у мікрохвильовій печі?

"Багато пластикових контейнерів для зберігання продуктів мають етикетки або зображення "Безпечно для використання в мікрохвильовій печі", - каже Джонсон-Арбор. "Але останніми роками вчені виявили, що найдрібніші частинки пластику, звані мікропластиком, можуть виділятися з контейнерів для зберігання продуктів під час нагрівання".

"Полікарбонатні контейнери для їжі виготовляються з групи хімічних речовин, які називаються бісфенолами. При цьому відомо, що бісфенол А впливає на гормональний фон і пов'язаний із деякими ендокринними порушеннями", - каже Лі. "Хоча полікарбонат фізично витримує високі температури, нагрівання в мікрохвильовій печі прискорює його вивільнення, особливо якщо контейнер подряпаний, багаторазово використовується або містить жирні чи кислі продукти".

На думку експертів, контейнери без бісфенолу А трохи кращі.

"Поліпропілен, часто званий "PP-пластиком" або "пластиком №5", як правило, є найкращим варіантом", - каже Лі. "Він має гарну термостійкість і, як правило, містить менше добавок порівняно з іншими пластиками. Проте, менше не означає зовсім, і в процесі виробництва все одно використовуються деякі хімічні речовини, такі як антиоксиданти або стабілізатори".

Експерти підсумовують: оскільки загальний вплив мікропластику на наше здоров'я досі не вивчено, найбезпечніший варіант - уникати пластикових контейнерів у мікрохвильових печах.

Папір у мікрохвильовці - є нюанс

"Для більшості повсякденних потреб звичайні білі паперові рушники або паперові тарілки, як правило, безпечні для використання в мікрохвильовій печі", - каже Лі.

Але є й одна заковика.

"Слід уникати використання в мікрохвильовій печі кольорових або декорованих паперових тарілок, коричневих пакетів для продуктів або їжі на винос, а також будь-яких паперових тарілок із водовідштовхувальним або олійовідштовхувальним покриттям", - каже вона. "Це пов'язано з тим, що ми не можемо виключити можливість... що вони можуть диміти, плавитися або виділяти небажані хімічні речовини під час нагрівання".

Метали точно не підходять

"Метал відбиває електромагнітні хвилі", - пояснює Джонсон-Арбор, що перешкоджає нагріванню їжі. "Це може призвести до передачі тепла на інші поверхні в мікрохвильовій печі, що може призвести до перегріву або пожежі".

Раніше УНІАН розповідав, які продукти не варто розігрівати в мікрохвильовці.

Вас також можуть зацікавити новини: