Мінприроди ініціюватиме підвищення статусу трьох прадавніх «дубів Шевченка» \ Ботаничка.ru

В Україні сьогодні стартувала загальнонаціональна акція з висаджування саджанців, вирощених із жолудів правічних дубів, що росли ще за життя Тараса Шевченка.

Читайте такожПроблеми лісових ресурсів України

Як повідомили у прес-службі Міністерства екології та природних ресурсів України, перші саджанці ініціативи Мінприроди «Дуби Шевченка єднають Україну» висадив міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак разом із місцевими школярами та студентами у Моринцях на Черкащині.

Відео дня

Як зазначив Семерак, більше року тому під час екологічної акції «Посади дерево миру» в Україні було висаджено понад 3 тисячі дерев і, зокрема, кілька десятків дерев біля підніжжя Чернечої гори. Тоді ж перші саджанці із цього місця було передано у різні регіони України як символи миру і національного духу, який все своє життя оспівував Кобзар.

Семерак закликав всіх активістів у регіонах, хто підтримує на локальному рівні подібні акції з висадки дубів Шевченка чи інших дерев, об’єднати свої зусилля із Мінприроди.

Частину паростків із малої Батьківщини Кобзаря учасники акції повезуть на Донеччину, Львівщину, Київщину, Херсонщину, Чернігівщину, Вінниччину та Полтавщину, щоб висадити їх там.

Також міністр екології відвідав село Будище, де разом із волонтерами та школярами зібрав нові жолуді на насіння. Шкілку для вирощування нових дубів представники Мінприроди відразу передадуть до Хорольського ботанічного саду на Полтавщині, щоб продовжити цю ініціативу у наступні роки.

Крім того, Семерак повідомив, що Мінприроди ініціюватиме підвищення статусу трьох прадавніх «дубів Шевченка» у с. Будище, щоб вони отримали статус національних природних пам'яток, і догляд за ними фінансувався з державного бюджету. Це дозволить виділяти кошти на лікування та підтримування у належному стані цих відомих історичних дерев, найстаршому з яких за попередніми оцінками, близько 1 тис. років.

Нагадується, що в Україні вже третій рік поспіль щовесни та щоосені проводиться загальнонаціональна акція «Посади дерево миру», яку свого часу ініціювала Українська греко-католицька церква, а згодом вона була підтримана у всіх регіонах України іншими церковними конфесіями, громадськими організаціями та просто небайдужими до стану довкілля людьми.