Ілюстрація / REUTERS

Металургійні підприємства України повністю проігнорували листи екологів з пропозицією відкрити дані екологічного моніторингу, повідомила у своєму пості в Facebook голова громадського формування "ЕкоПатруль" Тетяна Лампіка.

За її словами, така поведінка металургійних підприємств очікувана, оскільки ніхто із них не хоче показувати реальний стан справ.

«І що в результаті? Повний ігнор! Це й зрозуміло, у кого є бажання виставляти свою «брудну білизну» на показ? Я сердита, і навіть не на них, а на нашу беззубу країну та органи контролю», - написала еколог.

Відео дня

За словами Лампіки, ініціатива про надання вільного доступу до систем екологічного моніторингу на металургійних та інших промислових підприємствах компаній ArcelorMittal, «Інтерпайп», «Метінвест», «DCH», «Ferrexpo» та інших, усе ще залишається на папері.

«Вирішено вдруге зібрати круглий стіл у Дніпропетровській області, для того, щоб дізнатися, на скільки ми зробили крок уперед за цей рік.

Бо поки що, наш екологічний моніторинг діє лише на папері», - написала Лампіка.

За словами Лампіки, за останній місяць спостерігалися викиди на низці підприємств в Україні.

«За цей місяць ми спостерігали викиди не тільки у Кам'янському на ДМК. Також були випадки в Дніпрі (ДМЗ ім. Петровського), Кривому Розі на Арселорі ... Як інформує наш офіс Экопатруля в Маріуполі - ситуація там також не змінилася! А з настанням літа навпаки, виникає ще більше питань! Вельми нешановані представники підприємств! Припиніть випробовувати на міцність терпіння людей! Ми маємо право знати, чим ми дихаємо!», резюмувала еколог.