REUTERS

Президент Володимир Зеленський підписав закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання питання видобутку бурштину».

Про це йдеться на сайті Міненергетики й захисту довкілля.

Читайте такожМіністерство захисту навколишнього середовища назвало топ-20 забруднювачів повітря України

Відео дня

Законом передбачено врегулювання земельного питання доступу до покладів бурштину. Також запроваджується єдиний дозвіл на розвідку з правом видобутку терміном на 5 років на ділянки до 10 га з визначенням початкової вартості продажу на аукціоні.

Цим законом усувається гірничий відвід й дозвіл на зняття родючого ґрунту. Крім того, встановлюється кримінальна відповідальність за незаконний видобуток, збут або переробку корисних копалин без відповідних дозволів та за ухилення від рекультивації земель.

Як повідомляв УНІАН, 19 грудня Верховна Рада ухвалила в другому читанні і в цілому законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання питання видобутку бурштину».

Раніше президент України Володимир Зеленський закликав Кабінет міністрів розробити та внести до парламенту законопроекти щодо легалізації грального бізнесу і видобутку бурштину до 1 жовтня 2019 року.

За оцінками експертів, бюджетні втрати України від нелегального грального бізнесу, видобутку бурштину та вирубки лісу становлять 400 млн дол. на рік.