В результаті частина котів з цього притулку вдалося врятувати / фото yle.fi

В Одесі через відсутність міського притулку для тварин масово функціонують приватні притулки з антисанітарними умовами. Про це сьогодні на прес-конференції повідомили члени громадської організації «Громадська рада зоозахисників Одеси», передає ІА «Одеса-медіа».

За словами зоозахисників, в місті існують приватні притулки, умови в яких наближені до необхідних – притулок розташовується на ізольованій від житлових будинків території, тварин забезпечують харчуванням, задовольняють їхні потреби у фізичному навантаженні.

Однак більшість притулків є звичайними квартирами, де жодну з цих умов не дотримано.

Відео дня

«Приміщення притулку повинно розташовуватися не ближче, ніж за 300 метрів від житлових будинків, щоб не заважати сусідам. Відповідно, трикімнатна квартира в «хрущовці» – явно не підходящий для цього варіант», – зазначила президент ГО «Громадська рада зоозахисників Одеси» Світлана Барсукова.

Читайте такожНа Волині у поле вивезли 15 КамАЗів трупів тварин: обурені селяни перекрили варшавську трасу (фото)

Один з таких притулків під назвою «Нека» розташувався у двокімнатній квартирі на Черемушках. На сорока п'яти квадратних метрах уживалися близько 65 кішок. Господиня вважала себе волонтером, створила в соціальних мережах групу і збирала гроші на утримання вихованців. В місяць вдавалося зібрати 5-7 тис. гривень, які, як вважають сусіди, жінка витрачала на себе.

«До нас одночасно зі скаргою звернулися сусіди цієї жінки і одна з волонтерів, яка допомагала притулку заочно. Коли вона вперше пішла в притулок, була шокована антисанітарією, в якій живуть кішки, всі вони, і навіть кошенята, хворі», – підкреслила Світлана Барсукова.

Наприкінці квітня активісти вирушили в притулок, щоб переконати жінку припинити збирати кішок. На місце навіть викликали поліцію, але господиня двері не відкрила.

«Після, вночі, з квартири виносили пакети імовірно з трупами тварин. Але сусіди розповіли мені про це дуже пізно. Якщо б я знала, що так буде, то стояла біля альтфатеров, викликала б слідчу групу, щоб вони забрали трупи на експертизу, і ми зрозуміли б, від чого вони померли. Поліцію я, до речі, викликаю завжди і раджу так робити всім», – розповіла юрист організації Ольга Целинська.

В результаті частину котів з цього притулку вдалося врятувати. Шефство над ними взяли активісти.

В даний час зі скаргами на існування приватних притулків у багатоквартирних будинках до активістів звернулися семеро городян.