3 липня відзначають Міжнародний день відмови від поліетиленових пакетів. В Україні вже рік як обмежили обіг одноразових пакетиків. А з грудня 2021-го взагалі заборонено безоплатне поширення тонких поліетиленових пакетів.

Проте реальність зовсім інша - пакети як були в необмеженій кількості і безкоштовні - так і лишилися. Чому так, розбиралися журналісти "Сніданку з 1+1".

Як розповіла одна з продавчинь столичного ринку, вона в курсі, що не можна безкоштовно давати пакети, але кожен з покупців просить його. А клієнти незадоволені тим фактом, що за тару ще й треба платити. Інший продавець зізнається, що приблизно 20% її клієнтів за останній рік від клієнтів відмовились.

Відео дня

Про те, що важко проходить "пластикова" реформа, зізнається і заступник міністра захисту довкілля України Євген Федоренко.

"Фактично впровадження цієї реформи, цього обмеження, воно, на превеликий жаль, не на часі. Звісно, використання пакетів - воно необхідно й для гуманітарної допомоги, і для ЗСУ", - каже він.

Та реформа все ж запрацює, зараз Міндовкілля напрацьовує законопроект, аби виконати вимоги ЄС як для кандидати в члени Євросоюзу.

  • 1 червня 2021 року Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому законопроект про обмеження обігу пластикових пакетів на території України, яким пропонується впровадити механізми стимулювання розвитку виробництва біорозкладаних пластикових пакетів, а також ввести відповідальність за порушення вимог у сфері розповсюдження пакетів.
  • За незаконне розповсюдження пластикових пакетів для суб'єктів господарювання запровадили значний адміністративно-господарський штраф - від 8,5 до 17 тисяч гривень, а в разі повторного правопорушення стягнення досягне 34 тисяч гривень.
  • 10 грудня 2021 року в Україні стартував перший етап заборони на безкоштовне розповсюдження пластикових пакетів. 

Вас також можуть зацікавити новини: