Ілюстрація / REUTERS

Згідно з новим дослідженням науковців з Університету Лідса, підвищення температури океану на три градуси Цельсія може призвести до зникнення дельфінів у затоці Шарк на північному-заході Австралії.

Безпрецедентне підвищення температури океану у західній Австралії може серйозно вплинути на тривалість життя дельфінів, повідомляє Новое время з посиланням на Weather.

Науковці з Університету Лідса визначили, що з 2011 року в затоці Шарк неподалік Австралії показник виживання дельфінів впав на 12%, і з того часу не піднімався до нормального рівня.

Відео дня

Читайте такожКанада нагрівається вдвічі швидше, ніж решта світу - дослідження

За даними дослідження, причиною цього стало підвищення температури води у затоці до 32 градусів Цельсія (на 2,5 градуса вище норми). Через зміни температури зникла значна частина морських водоростей, різні види риб та інше біорізноманіття у затоці Шарк, що включений до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО і займає площу близько 13,6 тис. кв. км.

Експерти також дізналися, що нагрівання води у затоці виявилося менш небезпечним для дельфінів, які шукають їжу у глибших частинах океану.

Біологи кажуть, що негативний вплив від підвищення температури світового океану сильно здивував їх, і це може бути однією з найсерйозніших проблем для нашого покоління.

"Підвищення температури води буде відбуватися частіше в майбутньому через зміни клімату. Це небезпечно не тільки для популяцій морських ссавців в довгостроковій перспективі, а й для всієї екосистеми океану", - розповів виданню Science Daily професор Цюріхського університету Майкл Крюцен.

Нагадаємо, пару місяців тому науковці з Університету Квінсленда заявили, що зміни клімату привели до зникнення рифового мозаїчнохвостого щура Melomys rubicola, що мешкав на піщаному острові у північній Австралії.

Цей вид може бути першим зі ссавців, які загинули через глобальне потепління.