Площа крижаної шапки Північного Льодовитого океану змінюється протягом року / фото flickr.com/usgeologicalsurvey

Під впливом нагрівання Тихого океану Льодовитий може повністю розтанути влітку набагато раніше, ніж вважалося дотепер.

Кліматичні моделі передбачають, що при збереженні поточних темпів глобального потепління приблизно в 2050 році лід над Північним Льодовитим океаном вперше за багато років розтане практично повністю, зберігши менше мільйона квадратних кілометрів плаваючих крижин. Проте нова робота, опублікована в журналі Geophysical Research Letters, переносить цю подію на ще більш ранній термін, пише Naked Science.

Відзначається, що площа крижаної шапки Північного Льодовитого океану змінюється протягом року, досягаючи мінімуму у вересні.

Відео дня

Читайте такожАвстралія планує посадити мільярд дерев у боротьбі зі зміною клімату

Джеймс Скрін і Клара Дісер звернули увагу на "Десятирічні тихоокеанські осциляції" (IPO, Interdecadal Pacific Oscillation) - коливання температури в тропічних областях Тихого океану, що змінюють її приблизно на 0,5°С протягом 10-30-річного циклу. П'ять років тому цей цикл увійшов у фазу потепління. Цей процес впливає і на ситуацію далеко на півночі.

Вчені змоделювали зміни крижаного покриття Льодовитого океану при IPO, направленому до потепління, а також до похолодання. Робота показала, що при зростанні температури в приекваторіальних областях Тихого океану - як це спостерігається і насправді - повне розчищення Льодовитого океану до вересня вперше може наступити раніше, ніж передбачалося дотепер - між 2030 і 2040 роками.

Автори підкреслюють, що основною причиною нинішнього танення Льодовитого океану є пов'язане з людською діяльністю глобальне потепління. Тому точна дата першого повного танення океанських льодів теж залежить від діяльності людей. Підвищення або зниження викидів парникових газів у найближчі роки може зрушити цей термін на більш ранній або пізній час. Втім, судячи з тенденцій, варто очікувати саме першого варіанту.

Раніше УНІАН повідомляв, що на шельфовому льодовику Бранта в Антарктиді з'являються і збільшуються тріщини, що незабаром може привести до утворення величезного айсберга, розміром понад 1,7 тисячі кв. км. Для порівняння, площа вдвічі більше площі Києва.