Проблеми з питною водою в Криму з'явилися після його окупації / фото УНІАН, Олексій Сувіров

Жителям окупованого Криму загрожують локальні потрясіння, зміщення земної кори, зсувні процеси, мікроземлетруси й, як наслідок, руйнування інфраструктури. Причина - плани окупантів пробурити 36 свердловин в рамках "забезпечення водопостачання".

Про нові погрози попередив експерт кримськотатарського Ресурсного центру Євген Хлобистов в ефірі телеканалу "Дом". Він також повідомив про ризик засолення грунту.

"І другий момент - ми до кінця не знаємо про якість води, яку будуть витягувати з 36 свердловин. Наприклад, вони хотіли знайти питну воду на дні Азовського моря, але якість цієї води була непридатна для пиття і навіть для гігієнічного вживання. Там потрібно було будувати виробництво з доведення цієї води до гігієнічної якості. Що будуть витягувати з цих свердловин, складно сказати", - зазначив Хлобистов.

Відео дня

За його словами, дефіцит питної води відчувають тільки мирні жителі окупованого півострова, у російських військових там подібної проблеми немає.

Читайте такожУ Криму на узбережжі Сиваша масово гинуть птахи - вчений

"Поки є вода у водосховищах, швидше за все, велика частина кримчан буде отримувати воду без проблем. Як тільки кліматична ситуація зміниться - а це цілком можливо, що Крим знову страждатиме від тривалої посухи, - буде зміна водного режиму, зміна режиму опадів, і тоді ситуація буде повторюватися. Води знову буде не вистачати", - пояснив експерт.

І додав: У Криму відбувається стихійне збільшення числа населення, проводяться "навчання". За його словами, скорочення споживання води саме в цих сегментах істотно поліпшило б водозабезпечення цивільного населення АРК.

Ситуація з водопостачанням у Криму після окупації

  • Україна забезпечувала до 85% потреб півострова в прісній воді через Північно-Кримський канал, що з'єднує головне русло Дніпра з півостровом. Після окупації Криму Росією в 2014 році поставку води на півострів припинили.
  • У 2020 році ситуація з водопостачанням в Криму досягла критичного рівня через посуху й обміління водосховищ. У багатьох містах і селах окупаційна влада ввела обмеження на подачу води.
  • Влада України заявляє, що відновлення подачі води через Північно-Кримський канал до Криму можливе тільки після деокупації півострова.
  • Водночас фахівці вважають, що відновити подачу води до Криму по Північно-Кримському каналу технічно неможливо, оскільки за минулі роки він прийшов в повну непридатність.