Ілюстрація / REUTERS

Американська сільськогосподарська компанія Calyxt, що виробляє відредаговане масло, стверджує, що це перший випадок комерційного використання генетично відредагованій культури. Це може означати початок нової епохи більш здоровою і дешевої їжі, отриманої завдяки генній інженерії.

«Вокруг Света. Украина»

Як пише «Вокруг Света. Украина», Сільськогосподарська компанія Calyxt з Міннесоти використовувала технологію генного редагування для відключення двох генів в соєвих бобах, що допомогло отримати соєву олію без трансжирів, але з великою кількістю жирів, корисних для серця, ніж та, що присутня у звичайних соєвих оліях.

Відео дня

Читайте такожМода на еко-продукцію: бажання виділитись чи необхідність?

Компанія стверджує, що її масло довше зберігається, а значить і коштувати буде дешевше.

Calyxt не називають ресторан, використовує олію, посилаючись на «конкурентні причини» для збереження секретності інформації, але новини про те, що в США вже використовується генетично відредагована культура напевно спонукатиме інших наслідувати їх приклад.

Наразі генетично відредагованим культурам вдалося уникнути полеміки, навколишнього генетично модифікованого організму (ГМО), бо це абсолютно різні технології.

Для створення ГМО науковці додають необхідні гени з одного організму в геном іншого. Наприклад, генетично модифікована соя може містити в собі ДНК бактерії, природним чином стійкої до пестицидів.

При генетичному редагуванні культури науковці тільки видаляють або активують гени, вже наявні в ній. Тобто кінцевий продукт міг би з'явитися в природі з допомогою мутацій і природного відбору. У березні Міністерство сільського господарства США оголосило, що генетично змінені культури не вимагають додаткового нагляду.