УНИАН

Як повідомляє прес-служба ПАТ «АК «Київводоканал», 25 березня фахівцями компанії поблизу селища Новосілки на березі Десни вище за течією від Деснянського водозабору було виявлено переорані з осені сільськогосподарські угіддя на відстані близько 40-50 метрів від берега річки, а на території невідомого підприємства у селищі – мішки з мінеральними добривами. На сьогодні ознак внесення добрив на поля не виявлено.

Читайте такожУ Чернігові екологи оцінили стан Десни після несанкціонованого скиду водиПредставники «Київводоканалу» спільно з селищним головою Новосілок безпосередньо на місці повідомили правоохоронні органи про можливу загрозу потрапляння добрив у Десну. За зверненням підприємства складена відповідна заява, котра дає підстави для встановлення власника угідь та повідомлення йому про неможливість внесення добрив в зоні санітарної охорони річки.

Зокрема, у заяві вказано на порушення норм Водного кодексу, ст. 89 якого встановлено обмеження на господарську діяльність у прибережних захисних смугах уздовж річок, де забороняється розорювання земель (крім підготовки грунту для залуження і залісення), а також зберігання та застосування пестицидів і добрив. Відповідно до кодексу, прибережні захисні смуги встановлюються берегами уздовж води для великих річок шириною 100 метрів.

Відео дня

Крім того, чинна на сьогодні постанова «Про зони санітарної охорони відкритих джерел централізованого водопостачання населення м. Києва» Ради міністрів УСРС від 08.01.1991 р. передбачає кілька зон санітарної охорони Десни. Зокрема, другий пояс охоплює її акваторію і територію 500-метрових прибережних смуг по обох її берегах вверх по течії до м. Чернігова включно, вниз по течії - до гирла.

Нагадаємо, що Деснянська водопровідна станція забезпечує питною водою 60% жителів Києва.