У Миколаєві хочуть знищити 5 тисяч безпритульних тварин / Фото УНІАН

Українські зоозахисники, волонтери та небайдужі громадяни звернулись до мера міста Миколаїв з проханням не допустити масових страт тварин. Про це пише ТСН.

Читайте такожReuters показало щасливе життя ведмедів у притулку біля Житомира (фоторепортаж)

Видання зазначає, що у Миколаєві на засідання сесії Миколаївської міської ради виносяться пропозиції щодо змін до "Програми поводження з собаками та котами на території міста Миколаєва на 2013–2017 рр.". Проектом цього рішення пропонується застосування масової евтаназії вуличних тварин у зв'язку з неблагополучною епізоотичною ситуацією.

Відео дня

"Масова евтаназія безпритульних тварин у Миколаєві повністю перекреслює всі наші зусилля, які були націлені на гуманне вирішення проблеми регулювання чисельності вуличних тварин", - заявив експерт Animal-id info UA Віктор Копач.

У 2017 році у місті нарахували 4900 безпритульних тварин. У 2016 році кількість тварин була значно вищою – 7400 особин.

"Масова евтаназія як метод регулювання скорочення чисельності бездоглядних тварин в Україні може бути застосована лише у вигляді виключення, – підкреслює Марина Суркова, віце-президент Асоціації зоозахисних організацій України.

Журналісти підкреслюють, що згідно зі статтею 16 ЗУ "Про захист тварин від жорстоко поводження", "регулювання чисельності диких тварин і тварин, що не утримуються людиною, але перебувають в умовах, повністю або частково створюваних діяльністю людини, здійснюється методами біостерилізації або біологічно обґрунтованими методами, а в разі неможливості їх застосування - методами евтаназії".

"Масова евтаназія тварин є частиною ганебного зоореалістичного руху, який є небезпечним та руйнівним для суспільства", – каже координатор зоозахисного напрямку Національного екологічного центру України Наталія Вишневська.

Масова евтаназія тварин як метод регулювання бездоглядних тварин заборонена на національному рівні в Польщі, Німеччині, Австрії, Португалії, Італії, Греції, Норвегії.

Прикладом ефективного використання гуманних методів регулювання чисельності вуличних тварин є львівський, житомирський, черкаський, київський, дніпровський, чорнобильський досвід.