Фото ub.com.ua

Фахівці компанії «Укренергомонтаж», що входить до складу державної будівельної корпорації «Укрбуд», завершили будівництво огороджувального контуру, який необхідний для переміщення арки нового безпечного конфайнменту над четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС, повідомила прес-служба корпорації.

Читайте також29 листопада четвертий енергоблок на ЧАЕС накриють захисною аркою

«Фахівці компанії «Укренергомонтаж», що входить до складу корпорації «Укрбуд», завершили будівництво огороджувального контуру на Чорнобильській АЕС. Ця робота, виконана українськими будівельниками, була необхідна для того, щоб станція витримала насування нового сучасного укриття – так званої Арки», - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Зокрема, були укріплені всі стіни і перекриття ЧАЕС, а також побудовані з двох боків машинного залу дві залізобетонні стіни заввишки 37 метрів, завширшки 40 сантиметрів і завдовжки 50 метрів.

Фото ub.com.ua

Генеральний директор компанії «Укренергомонтаж» Михайло Бородавко зазначив, що даний етап є ключовим моментом для завершення робіт зі зведення арки нового конфайнменту. 

Читайте такожРоботи з будівництва "Укриття" на ЧАЕС йдуть згідно з графіком – міністр екології

«Сьогодні нашими фахівцями завершено один із найскладніших етапів робіт зі зведення залізобетонних конструкцій стін, на які згодом будуть закріплені закладні деталі, що виконують функції анкерів нового безпечного конфайнменту. Хоча ще попереду значний обсяг робіт за контрактом на нижчих відмітках, даний етап є ключовим моментом для завершення робіт щодо самої Арки. Далі справа вже за західними фахівцями. Але саме українці виконали найважчі роботи, аналога яким у світовому досвіді не існує», - цитує Бородавка прес-служба.

Фото ub.com.ua

Згідно з повідомленням, будівельникам довелося звільнити ЧАЕС від «сміття», що лежало там 30 років. Працівники «Укрбуду» демонтували десятки тонн технологічного устаткування і металоконструкцій, а також вручну відбили і вивезли сотні кубометрів аварійного бетону, залитого ще під час ліквідації аварії в квітні 1986 р. Тільки після цього вони змогли приступити до заливання нового фундаменту – чотирьох плит завширшки 12 метрів і завглибшки 4 метри. А вже на них побудували стіни, які вкриють Арку з двох боків після того, як її буде насунуто на станцію. Загалом на ці роботи пішло 10,5 тисяч кубометрів бетону і близько півтори тисяч тонн арматури.

Керівник проекту Анатолій Дмитришин відзначив, що будівельні роботи були виконані з випередженням термінів.

Як повідомляв УНІАН, у квітні 2016 року голова ЧАЕС Ігор Грамоткін заявляв, що робота зі спорудження над зруйнованим четвертим енергоблоком ЧАЕС нового укриття і сухого сховища для відпрацьованого ядерного палива (СВЯП-2) буде завершена до кінця 2016 року. Після проведення всіх необхідних випробувань в 2017 році об'єкти введуть в експлуатацію.

У травні 2016 року лідери країн "Великої сімки" підтвердили готовність співпрацювати з Україною в ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.

Також раніше повідомлялося, що Україна очікує додаткові 105 млн дол. міжнародної донорської допомоги для завершення будівництва нового безпечного конфайнменту (захисної споруди), яким до кінця 2017 року вкриють зруйнований в 1986 році енергоблок №4 Чорнобильської АЕС.