На Донбассе существует угроза радиационного выброса / qz.com

Про це повідомляє "Громадське радіо".

"Першим, пілотним проектом (НАТО) було визначено об’єкт «Вакуленчук», який став для нас великим досвідом для подальшої співпраці у рамках ліквідації наступних могильників, які на даний час існують на території України", - каже керівник проекту Трастового фонду НАТО Юрій Гнилицький.

За його словами, в Україні існують ще п’ять могильників - один у Кіровоградській області, один у Івано-Франківській, два у Криму, і у Донецьку.

Відео дня

"Цей об’єкт був і критичним, і, з іншого боку, найменший. Тому було простіше взяти його, враховуючи, що це перший проект — у нас не було досвіду, ми не знали, що там всередині. Зараз ми разом з трастовим фондом НАТО притерлися, відпрацювали всі механізми, процеси, і тепер будемо рухатися далі", - розповів голова Державного агентства з управління зоною відчуження Віталій Петрук.

За його словами, основними труднощами в ліквідації було дотримання правил радіаційної безпеки, у першу чергу для персоналу, який був задіяний у ліквідації могильника. "Треба віддати належне професіоналізму фахівців, які там працювали - не було жодного випадку порушень правил безпеки".

Продовжуються переговори з представниками НАТО. Фахівці сподіваються, що буде затверджений проект по ліквідації могильника Цибулеве у Кіровоградській області, він втричі більший за «Вакуленчук».