Коралові рифи є життєво важливими для своїх екосистем, кажуть дослідники / фото ua.depositphotos.com

Для коралових рифів існує загроза "масового вимирання", адже зміна океанічних течій продовжує спричиняти масове знебарвлення рифів. Про це йдеться у новому дослідженні, яке було опубліковане у журналі Oxford Open Climate Change. Його провели дослідники Глобального альянсу коралових рифів, пише Newsweek.

За словами науковців, кілька великих коралових рифів по всьому світу зазнали екстремального знебарвлення у 2023 році. Це свідчить про те, що зміна клімату змінює океанічні циркуляції, тим самим посилюючи наслідки. 

"Коралові рифи, найбільш вразливі з усіх екосистем, почали знебарвлюватися і гинути від високих температур, починаючи з 1980-х років", - зазначив провідний автор статті та директор Глобального альянсу коралових рифів Томас Ґоро.

Відео дня

Він наголосив, що більшість коралів у всьому світі загинули, а ті, що вижили, не можуть витримати подальшого потепління. 

"Раптове підвищення глобальної температури протягом 2023 року ще більше загрожує кораловим рифам і вказує на те, що відбуваються масштабні зміни в циркуляції океану, які викликають позитивний зворотний зв'язок, що посилює глобальне потепління, але не враховані в моделях системи Міжурядової групи експертів зі зміни клімату", - пояснив дослідник.

У виданні додають, що екстремальні температури по всьому світу є основною причиною знебарвлення коралів, тобто процесу, в результаті якого корали стають білими, втрачаючи своє кольорове забарвлення. Такий процес спричинений стресами, які завдають величезної шкоди здоров'ю коралів. А під час потепління різкі перепади температури відбуваються все частіше. Здебільшого відбілювання коралів не призводить до смерті, проте може збільшити ймовірність її настання. 

Зазначається, що нове дослідження ґрунтується на 2023 році, адже він був найспекотнішим за всю історію спостережень. Вчені визначили гарячі точки знебарвлення коралових рифів, використовуючи дані про температуру океану, які було зібрано завдяки супутниковим спостереженням. 

Дослідники з'ясували, що 2023 рік став найгіршим за всю історію для відбілювання коралів у Північній півкулі. Вони оцінили, що найгіршим роком для Південної півкулі стане 2024. 

Як показало дослідження, у 2023 році величезне знебарвлення коралів відбулося в Карибському басейні, на східному і західному узбережжі Мексики, в Центральній Америці, на Кірібаті, Фіджі і в Східній Новій Гвінеї. У цих районах було зафіксовано "майже повне знебарвлення і сильна загибель коралових рифів".

Також вчені проаналізували супутникові дані про морську поверхню та виявили, що зміни температури значною мірою зумовлені зміною океанічних течій. 

За їхніми даними, ключові теплі течії продовжували підвищувати температуру впродовж 2023 року. Це говорить про те, що тепла вода, яка надходить з тропіків у холодніші регіони, прискорилася в міру погіршення кліматичних змін. Попри те, що це зберігає прохолоду, спричиняється надлишок тепла в полярних регіонах. 

"Потенційне масове вимирання коралових рифів викликає величезне занепокоєння, оскільки вони є життєво важливими для своїх екосистем. Вони є домом для місцевих диких тварин, а також захищають берегові лінії від штормів", - пояснюють у матеріалі.

Порятунок коралових рифів: останні новини

Як писав УНІАН, у Таїланді вчені вирощують корали в лабораторіях, аби врятувати рифи. За словами науковців, такі дослідження є складною задачею, адже корали розмножуються тільки один раз на рік.

"У нас є надія, що деградовані коралові рифи зможуть відновитися і повернути свою колишню красу", - зазначила одна з учених Нантіка Кітсом.

Також повідомлялось, що вчені знайшли можливе рішення, як врятувати світові коралові рифи від знебарвлення. Вони вважають, що саме затінення може значно зменшити ймовірність негативного впливу на корали.

Вас також можуть зацікавити новини: