13 липня пожежу було ліквідовано / фото УНІАН

Збитки від масштабної пожежі на Луганщині, в ході якої вигоріло майже 8 тисяч гектарів лісу, можуть складати близько 4-5 мільярдів гривень.

Про це повідомив голова Держлісагентства Василь Кузьович, повідомляє hromadske.

«У Сєвєродонецькому вигоріло близько 1500 гектарів, і збитки становлять більш як 1 млрд грн. Якщо ми екстраполюємо збитки на решту згорілої площі, то збитки складатимуть близько 4-5 млрд грн», — сказав Кузьович.

Відео дня

Читайте такожМасштабну лісову пожежу на Луганщині локалізували

Начальник Луганського обласного управління лісового та мисливського господарства Павло Головченко уточнив, що остаточної цифри немає через те, що пораховані лише збитки по Сєвєродонецькому лісгоспу, збитки ж по Новоайдарському лісгоспу продовжують підраховувати.

«Потрібно приблизно 5 років на те, щоб прибрати горілий ліс та залісити даний масив. Скільки на це потрібно грошей, ми ще не знаємо, тому що ліс прогорів не весь, залишились ділянки зеленого, здорового лісу. Але там, де у нас погорів молодняк, ми його приберемо, і вже цього року восени посадимо перші лісові культури», — сказав Головченко.

Також він повідомив, що площа лісів на підконтрольній території Луганщини складає 200 000 гектарів. Таким чином, за кілька днів лісової пожежі, вигоріло майже 4% лісу.

Як повідомляв УНІАН, 6 липня поблизу с. Осколонівка Новоайдарського району на території Боровського та Охтирського лісництв виникла лісова пожежа на площі близько 50 га.

Через сильний поривчастий вітер пожежа поширилася на територію с. Смолянинове, а також на хвойні ліси поблизу сіл Капітанове і Воронове.

У Смоляниновому вогнем було знищено та пошкоджено десятки житлових будинків, із села і дачного кооперативу евакуйовано 30 осіб та 30 осіб відселено. П'ятеро людей загинули, 34 особи були госпіталізовані.

13 липня пожежу було ліквідовано.

Поліція розглядає три основні версії виникнення цієї пожежі: складні погодні умови, необережне поводження з вогнем та підпал.

За словами президента Володимира Зеленського, держава виділить постраждалим внаслідок пожежі 50 млн грн.