В Україні є необхідність у реформуванні чинної системи моніторингу атмосферного повітря / фото Світового банку

Міністерство екології та природних ресурсів України підготувало проект постанови Кабінету міністрів, згідно з якою буде затверджено порядок здійснення державного моніторингу в галузі охорони атмосферного повітря, повідомляє прес-служба міністерства.

Міністр екології Остап Семерак вважає, що сьогодні існує необхідність у реформуванні чинної системи моніторингу атмосферного повітря, оскільки вона не дозволяє повною мірою отримувати оперативну інформацію про концентрацію забруднюючих речовин і вживати оперативних заходів реагування.

Читайте такожНазвані найбільш екологічні країни світу: Україна лідирує серед пострадянських держав

Відео дня

«В Україні ця проблема вкрай актуальна і навіть не потребує додаткової аргументації. Впровадження системи моніторингу забезпечить право українців на отримання інформації про стан навколишнього природного середовища. Крім того, вона дасть можливість громадянам брати участь у розробці і формуванні політики щодо поліпшення моніторингу», - цитує Семерака прес-служба міністерства.

За його словами, нова система базується на імплементації стандарту і моделі Євросоюзу і є виконанням Угоди про асоціацію України з ЄС.

Зараз проект постанови спрямований на узгодження іншими органами центральної влади.

«Міністр також підкреслив, що запуск системи моніторингу забезпечить оперативний збір інформації та оцінку інформації про стан атмосферного повітря, а це дасть можливість для прийняття ефективних управлінських рішень і забезпечення контролю. Крім того, передбачено розробку планів поліпшення якості атмосферного повітря на основі аналізу показників його стану», - зазначається у повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, реформа в сфері управління відходами передбачає створення в 2019 році єдиного органу виконавчої влади, який регулюватиме сферу управління відходами та створення належної структури для поводження з ними.