Мораторій на комерційний китобійний промисел був введений в 1986 році moya-planeta.ru

Японія в 2019 році вийде з Міжнародної комісії з промислу китів (IWC).

Читайте такожПопуляція північного гладкого кита в Атлантиці різко знижується через діяльність людини

Японія має намір відновити китобійний промисел в територіальних водах з липня, передає kommersant з посиланням на Kyodo. При цьому країна хоче брати участь в роботі Міжнародної комісії з промислу китів у статусі спостерігача.

Відео дня

«Наша країна у рамках комісії щиро брала участь у діалозі з приводу промислу китів більше 30 років. Є цілком підтверджені наукові дані про достатню кількість китів. Однак деякі країни ігнорують їх і не демонструють готовність до зближення позицій. Тому ми вирішили вийти з комісії, але будемо сприяти міжнародним зусиллям з контролю за морськими ресурсами», - заявив генеральний секретар японського уряду Есіхіде Суга.

Згідно з правилами IWC, Японія офіційно покине комісію 30 червня, якщо повідомить про рішення до 1 січня. Японія утримувалася від китобійного промислу протягом 30 років. Агентство Kyodo зазначає, що рішення японського уряду може викликати міжнародне засудження.

За скасування заборони на китовий промисел в комерційних цілях японська делегація виступала ще в вересні на конференції IWC. Японія пропонувала створити комітет, який і займеться питаннями збалансованого видобутку (включаючи комерційний китовий промисел і аборигенний промисел).

Мораторій на комерційний китобійний промисел був введений в 1986 році з метою відновлення популяції китів. З моменту введення мораторію Японія, яка широко використовує китову продукцію і китобійний промисел, продовжувала видобуток китів, нібито для наукових цілей, що дозволено IWC.