Кабмін вже схвалив Нацстратегію поводження з відходами / фото УНІАН

Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак закликав Верховну Раду ухвалити необхідні закони для реалізації Національної стратегії поводження з відходами, яка передбачає значне скорочення обсягу захоронення відходів і збільшення рівня їх переробки, а також роздільний збір побутових відходів. Про це він сказав під час представлення стратегії в парламенті.

Читайте такожВ Одесі стартує пілотний для України проект з переробки поліетиленових пакетів

"Успішна реалізація завдань стратегії неможлива без інформаційно-просвітницької кампанії, яка повинна змінити ставлення українців до навколишнього середовища, і поводження з ресурсами і відходами. Упевнений, що в пропаганді цих європейських принципів нашими партнерами є всі органи влади і лідери думки. Окремо сподіваємося на підтримку парламенту в реалізації Національної стратегії управління відходами, яка затверджена урядом", - сказав міністр.

Відео дня

Він зазначив, що реалізація стратегії вимагає не тільки політичної волі, а й підготовки нових управлінських кадрів.

"Реалізація стратегії управління відходами стане доказом готовності України переймати і здійснювати загальноєвропейські принципи мислення і життя", - наголосив Семерак.

Як повідомляв УНІАН, 8 листопада Кабінет міністрів України схвалив Національну стратегію поводження з відходами до 2030 року.

За словами Семерака, наступним кроком стане підготовка національного і регіональних планів реалізації стратегії. Після ухвалення стратегії Мінекології запропонує на розгляд парламенту секторальні законопроекти щодо видів відходів.

Читайте такожУ Мінекології розповіли про плюси нової стратегії поводження з відходами

Стратегія передбачає зниження рівня захоронення побутових відходів з 95% до 30% і мінімізацію загального обсягу відходів, які підлягають захороненню, з 50% до 35%.

При поводженні з побутовими відходами пропонується впровадити роздільне збирання, визначити оптимальні райони для розміщення регіональних сміттєперевантажувальних станцій, сортувальних ліній, сміттєпереробних заводів і полігонів, для чого потрібне будівництво такої мережі за гроші місцевого самоврядування.

Для промислових відходів буде створено фонди, операторами яких стануть облдержадміністрації, а наповнювачами - підприємства, які не мають екологічно безпечних технологій утилізації.

У грудні 2016 року Мінекології представило перший варіант проекту даної стратегії і виставило його на громадське обговорення. За словами Семерака, даний документ охоплює всі види відходів - тверді побутові, промислові, небезпечні, будівельні, сільськогосподарські, електричні й інші. Цей проект стратегії має стати основою для майбутньої розробки регуляторної бази у сфері екології.

На початку червня 2017 року повідомлялося, що стратегія поводження з твердими побутовими відходами передбачає зростання тарифу на послуги з поводження зі сміттям упродовж 13 років у 4-6 разів порівняно з діючими ставками (15 грн на людину).