Фото УНІАН

На Україну може чекати екологічна катастрофа, якщо не вжити рішучих дій з протидії незаконній масовій вирубці лісу у Карпатах. Крім того, можливі матеріальні збитки, не відкидаються й людські втрати.

Щоб запобігти такій ситуації, у неї має втрутитися керівництво держави. Про це йдеться у петиції на сайті президента України, зареєстрованій 11 листопада екоактивістом Андрієм Кобриним, повідомляє "Обозреватель".

У петиції активіст наголошує: масштаби незаконної та неконтрольованої вирубки лісу призвели до непоправних втрат. Зокрема – через потужні паводки, які відбулися на західній Україні цього року.

Відео дня

Аби уникнути подальшого погіршення ситуації та виникнення екокатастрофи, Кобрин пропонує:

  • створити спеціальний охоронний орган на базі Нацгвардії;
  • розширити межі національних природніх парків та посилити контроль на цих територіях;
  • збільшити відповідальність за незаконну вирубку лісу;
  • виділити кошти на розробку комп’ютерної програми моніторингу стану Карпат у реальному часі (так можна буде контролювати незаконні дії у цих межах);
  • залучити громадських активістів, які борються зі знищенням Карпат, до контролювальних органів;
  • заручитися підтримкою міжнародної організації GreenPeace.

Автор петиції закликає не дати винищити українські Карпати через людську недбалість та запобігти людським жертвам.

Читайте такожЕксперт назвав головні проблеми лісової галузі України

Наразі петиції про порятунок Карпат підписали майже 6 тисяч українців, а для її розгляду президентом потрібно щонайменше 25 тисяч підписів.

Раніше ЗМІ повідомляли, що Андрій Кобрин з однодумцями на власному продакшені створили фільм, присвячений цьогорічним повеням у Карпатах та їхнім передумовам — вирубці лісів. 

Такий проект необхідний в Україні, адже справжні екологічні проблеми у нас не висвітлюються, як визнали раніше фахівці Всесвітнього фонду дикої природи.

А темою екології, як зазначають експерти, маніпулюють перед виборами. Зокрема, псевдоекоактивісти звертають увагу на негаразди у великих промислових містах, а такі проблеми як масова вирубка лісів, незаконний видобуток бурштину, пожежі під Чорнобилем та на Луганщині, винищення тварин, несанкціоновані сміттєзвалища та забрудненість річок "активістів за викликом" не цікавить.