Ілюстрація / REUTERS

Експорт продукції м'ясної групи з України за півроку збільшився на 20% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року і становить 364 мільйони доларів, повідомила прес-служба Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" з посиланням на заступника директора інституту Миколи Пугачова.

Читайте такожУкраїна збільшила експорт свинини та м'яса птиці

"У першому півріччі 2019 року експорт продукції м'ясної групи збільшився проти січня-червня 2018 року майже на 20% - до 364 мільйонів доларів", - сказано в повідомленні.

Відео дня

За словами експерта, Україні вдалося збільшити експорт м'ясної продукції завдяки безперервній широкій географічній диверсифікації та закріпленню на нових ринках збуту після втрати російського.

"Якщо ще у 2015 році позиції основного імпортера українського м'яса і субпродуктів утримувала Росія, то з 2017 року переважають поставки на ринки країн Європи, Азії і СНД", - відзначили в прес-службі.

Так, за шість місяців поточного року найбільшим імпортером українського м'яса стала Саудівська Аравія з часткою 21% у загальній структурі експорту цієї продукції з України. Крім того, закупівлі здійснюють Нідерланди - 14,9%, Словаччина - 9,1%, Білорусь - 5%, Азербайджан та Ірак - на 4,8%. За словами Пугачова, сукупна частка цих країн займає близько 60% всіх обсягів експорту української м'ясопродукції в грошовому вираженні.

Крім того, за словами експерта, збільшення експорту продукції м'ясної групи з України посприяло збільшення експортних поставок м'яса птиці, що триває з 2016 року. Так, експорт цієї продукції в першому півріччі поточного року збільшився на 38% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року і склав 211 тисяч тонн. При цьому загальна вартість експорту цього виду м'ясної продукції за шість місяців зросла на 28% і склала 307 мільйонів доларів.

Як повідомляв УНІАН, за даними Фіскальної служби, Україна у 2018 році скоротила експорт свинини більш ніж в півтора раза, м'яса птиці - збільшила на 21%.