Ілюстрація REUTERS

Прибутковість виробництва молока в Україні у вересні 2019 року збільшилася на 18,7% у порівнянні з аналогічним місяцем минулого року, повідомив економіст інвестиційного центру Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO) Андрій Ярмак на своїй сторінці в Facebook.

Читайте такожКитай відкрив ринок для трьох українських виробників яловичини

Згідно з повідомленням, за вересень показник українського молочного індексу (УМІ) виріс відразу на 18,7%, що є найвищим показником для цього місяця з 2013 року.

Відео дня

Також, за словами експерта, за дев'ять місяців цього року прибутковість виробництва молока в Україні зросла на 22,6% в порівнянні з аналогічним періодом 2018 року.

При цьому, як зазначив Ярмак, зростання індексу відбувався на тлі падіння виробництва молока і втрати ринків збуту, що ускладнило ситуацію для українських переробників, які виявилися "затиснуті" між зростанням конкуренції на ринках збуту кінцевої продукції та зменшенням пропозиції сировини.

"Збільшення прибутковості не призвело до збільшення інвестицій в молочне виробництво, оскільки зараз всі чекають відкриття ринку землі в Україні та притримують гроші, щоб викупити актив, який вони й так вважають давно своїм. Не дивно, що більшість професійних виробників молока проти введення ринку землі в принципі", - підкреслив експерт.

Він додав, що підвищення УМІ відбувалось не стільки шляхом зростання ціни на молоко, скільки шляхом падіння цін на зернові та протеїнові шроти.

"Але всі ж розуміють, що більшість фермерів виробляє ці зернові самостійно і в набагато більшій кількості, ніж необхідно для годування власної худоби. Тому зменшення ціни на них, з одного боку, - це зменшення собівартості виробництва, а з іншого боку - це скорочення доходів від продажу зернових і олійних, що я вважаю джерелом доходів господарств", - зазначив Ярмак.

За його словами, зменшення сезонних цінових коливань, які спостерігалися в останні роки, сьогодні знову посилюються, що негативно позначається на галузі в цілому, оскільки вимагає залучення додаткових фінансових ресурсів.

Експерт додав, що в жовтні на умовну прибутковість виробництва молока може вплинути зростання цін на корми. Він також зазначив, що ціни на молоко також можуть незначно зрости на тлі сезонного падіння виробництва.

Як повідомляв УНІАН, прибутковість виробництва молока в Україні у 2018 році скоротилася на 14,1%.

Виробництво молока в Україні у 2018 році скоротилося на 2% - до 10 мільйонів тонн.

Довідка УНІАН. Український молочний індекс (УМІ) - індекс умовної прибутковості виробництва молока комерційними господарствами в Україні. Розраховується як співвідношення ціни на сире молоко першого сорту до вартості концентрованого кормового раціону в господарствах. Динаміка УМІ показує зміни в прибутковості виробництва молока безвідносно до інфляції і девальвації, оскільки ці чинники вже враховані через зміну цін кормів і молока.