Володимир Зеленський / REUTERS

Президент України Володимир Зеленський заявив, що громадяни інших держав та іноземні компанії отримають право купувати українську землю, тільки якщо на це дасть згоду український народ на референдумі.

Читайте такожСвітовий Банк і ЄБРР висловили підтримку земельної реформи в Україні

Про це він сказав у своєму відеозверненні, опублікованому на офіційних сторінках президента в соціальних мережах.

Відео дня

«Прийнято наступне рішення – між першим та другим читанням у діючий проект закону (про відкриття ринку земель сільськогосподарського призначення – УНІАН) будуть внесені правки, згідно з якими – право продавати і купувати землю матимуть лише українські громадяни та українські компанії, засновані виключно українськими громадянами. Іноземці та компанії, в яких серед засновників є іноземці, отримають право купувати українські землі, українські земельні ділянки тільки у випадку, якщо на це буде дано згоду народу України на всеукраїнському референдумі. Відповідний пункт буде міститися в законі», - сказав він.

Зеленський зазначив, що найближчим часом Верховна Рада розробить і ухвалить закон, який «чітко встановить види і механізми референдуму, і нарешті надасть українцям право вирішувати долю того чи іншого дуже важливого дня них питання».

Як повідомляв УНІАН, 26 вересня Кабінет міністрів подав до Верховної Ради законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення».

Урядовий законопроект передбачає відкриття ринку землі з 1 жовтня 2020 року, допуск до купівлі землі іноземців, а також обмеження - не більше 15% в області і 0,5% сільгоспземель в Україні в одні руки.

На даний момент у Верховній Раді зареєстровано 11 редакцій законопроекту про ринок землі.

18 жовтня Комітет ВР з питань аграрної та земельної політики рекомендував парламенту ухвалити за основу альтернативний законопроект (№ 2178-10), який не допускає до купівлі землі юридичних осіб, кінцевими бенефіціарами яких є іноземці, до 1 січня 2024 року.

Депутати 12 листопада розглянуть законопроекти про ринок землі в першому читанні.