На нараді МінАПК дійшли висновку, що ймовірна заборона звірівництва є неприйнятною і недопустимою

Проект Закону України №2360, який передбачає повну заборону і закриття хутрових ферм в Україні, розглянули у Міністерстві аграрної політики та продовольства, на галузевій нараді аграрних асоціацій.

Як повідомив доповідач, віце–президент Асоціації звірівників України (АЗУ) Володимир Федина, намагання зруйнувати традиційну для нашої країни галузь звірівництва призведуть до значного падіння обсягу залучених інвестицій у сільське господарство України.

«У той час, коли президент нашої держави, Верховна Рада, інші органи державної влади, громадськість та представники бізнес–середовища закликають світ інвестувати в Україну, деякі сили всередині країни, навпаки, намагаються чинити тиск на інвесторів, які вже вклали доволі великі кошти у розвиток хутрової галузі України: близько 100 мільйонів доларів за останні 6 років», – сказав Федина.

Відео дня

За його словами, така ситуація вже призвела до втрати данських інвестицій у розмірі 180 млн євро для будівництва комплексу норкових ферм у Львівській області, – коли інвестор переглянув свої плани і перемістив виробництво із України до Польщі. Зараз же ж виникла загроза для існування цілої галузі: зоозахисники вже вдруге упродовж 2019 року вносять до Верховної Ради законопроект про закриття норкових ферм.

«Звірівництво є таким самим видом тваринництва, як свинарство, вівчарство, скотарство та інші, що традиційно розвиваються у нашій державі. Розведення хутрових звірів сьогодні дає роботу 1500 працівникам, які отримують конкурентну заробітну плату, допомагає розв'язувати соціальні проблеми сільських територій та запобігає масовій трудовій міграції українців, – наголосив Володимир Федина. – До того ж галузь  повністю орієнтується на експорт, що забезпечує надходження валюти до України у сумі до 70 млн доларів щороку».

Як наголосив експерт, у країнах Європейського Союзу звірівництво є дозволеним видом діяльності, – хутрові ферми працюють у 20 державах–членах ЄС. У тому числі найрозвинутіших: Данії, Норвегії, Фінляндії, Франції, Бельгії тощо.

«Найбільше норкових ферм – 1500 – працює у Данії: країні із населенням 5.5 млн осіб. У Польщі із населенням 38 млн осіб функціонують 600 норкових ферм, в Україні із населенням у 42 млн осіб і величезним потенціалом для розвитку сільського господарства маємо лише 10 економічно активних ферм,  – повідомив представник АЗУ. – Причому у Данії, де працює найбільше у світі норкових ферм, не виявлено жодних екологічних проблем, а якість питної води у цій країні є однією з найкращих у Європі. Це чудова відповідь на закиди, що норківництво буцімто негативно впливає на навколишнє середовище».            

Що ж стосується захисту прав тварин, яких вирощують на вітчизняних звірівничих фермах, Володимир Федина наголосив: норми утримання там відповідають і українському, і європейському законодавствам. Також, як відомо,  у січні 2019 року Європейська комісія розглянула і затвердила найпередовішу у світі програму оцінки добробуту тварин WelFur, умови оцінювання якої є жорсткіші за вимоги ЄС. «Звірівнича галузь сама найбільше зацікавлена у дотриманні високих стандартів поводження із тваринами, адже із наступного року аукціонні доми, на яких виробники продають шкурки, працюватимуть лише із власниками сертифікатів WelFur, – додав віце–президент АЗУ. – До речі, 7 із 8 членів нашої Асоціації вже пройшли оцінювання і отримали відповідні сертифікати».

Як заявив Володимир Федина, учасники наради в МінАПК, перевіривши дотримання членами Асоціації норм вітчизняного законодавства, дійшли висновку, що ймовірна заборона існування звірівництва як галузі тваринництва в Україні є неприйнятною і недопустимою.