Ілюстрація REUTERS

Відсоток фальсифікації спредів та рослинно-вершкових сумішей в Україні в поточному році не скоротився порівняно з минулим роком.

Читайте такожСкорочення виробництва молочки не вплинуло на обсяги її споживання - експерт

Про це на прес-конференції повідомила заступник голови громадської організації «Громадський контроль захисту прав споживачів» Ольга Котехова, презентуючи результати лабораторних досліджень.

Відео дня

"Відсоток забракованої продукції приблизно однаковий – 32% минулого року, 33% до 2019 року", - сказала вона.

За її словами, в поточному році організація передала на аналіз державної лабораторії "Укрметртестстандарт" 15 зразків олійно-жирових спредів та сумішей для перевірки на відповідність ДСТУ та маркування, а також на вміст трансізомерів жирних кислот (підвищують ризик розвитку атеросклерозу та інших хвороб серця, діабету другого типу та ожиріння). Всі продукти були придбані в супермаркетах і на ринках Києва.

“Ми були здивовані, оскільки минулого року у нас було 34 зразки спредів і сумішей, а цього року – лише 15. Це тому, що на наших ринках і супермаркетах є дешева продукція, на якій написано "масло" - хоча ми розуміємо, що це не масло", - зазначила Котехова.

Головним порушенням виробників було введення в оману споживачів щодо масової частки жиру. У деяких зразках вона дорівнювала 1,7% замість 25%, які вимагає нормативна документація і які вказані на етикетці.

Втім, в організації відзначили і покращення – лише в одному зразку перевищено вміст трансізомерів (повинно бути не більше 8% за ДСТУ), хоча минулого року цю норму порушував кожен четвертий виробник.

Як повідомив генеральний директор Директорату з безпеки та якості харчових продуктів при Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Микола Мороз, незабаром міністерство презентує і винесе на розгляд законопроект для боротьби з недобросовісними виробниками молоковмісної продукції.

“Очікуємо, що він буде винесений на розгляд уряду і Верховної Ради вже в лютому наступного року. Будемо пропонувати кримінальну відповідальність за фальсифікацію продуктів", - зазначив він.

При цьому Котехова підкреслила, що важливо контролювати обіг фальсифікату на рівні торгових мереж.

“Я б хотіла від імені всіх споживачів закликати торгові мережі та їх керівників почати наводити порядок з себе. Щоб споживач, прийшовши в легальний магазин і вибравши товар, нехай навіть він по акції, не думав, що з його якістю щось не те. Особливу увагу потрібно звернути на власні торгові марки, оскільки зазвичай вони значно дешевші", - сказала вона.

Як повідомляв УНІАН, раніше Держпродспоживслужба і Міністерство розвитку економіки підключилися до громадського проекту по боротьбі з фальсифікацією харчових продуктів "Стоп фальсифікат". Фахівці проекту мають намір проводити лабораторні дослідження зразків продуктів з торгових мереж в різних регіонах України, а результати передавати Держпродспоживслужбі та міністерству, які вживують заходів проти недобросовісних виробників.