Україна в 2019 році імпортувала 275 тисяч тонн бананів / Фото bgfons.com

Україна в 2019 році відновила історичний рекорд імпорту бананів, закупивши з-за кордону близько 275 тис. тонн, що на 8-9% більше, ніж роком раніше.

Про це повідомляє прес-служба аналітичної платформи EastFruit з посиланням на дані Української плодоовочевої асоціації.

Читайте такожЯблука в Україні за рік подорожчали на 85%

Відео дня

За оцінками експертів, рекордний обсяг імпорту бананів в Україну спостерігається на тлі зростаючого виробництва українських фруктів і ягід та скорочення чисельності споживачів через втрату контролю над окупованими територіями країни.

Відзначається, що в 2019 році кожен житель України вперше вжив в середньому понад 6 кг бананів в рік. Таким чином, середній показник споживання бананів на душу населення зріс на 20-22% по відношенню до 2013 року.

За даними Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО), споживання бананів в Україні продовжує зростати, незважаючи на диспропорцію в цінах на банани і яблука на внутрішньому ринку.

“Навіть у другій половині календарного 2019 року, коли ціни на яблука практично подвоїлися, банани, як раніше, продавалися в середньому на 70-80% дорожче в роздріб, а їх імпорт продовжував зростати. І в першій половині сезону, коли роздрібні ціни на банани були в три рази вище, ніж на яблука, імпорт бананів також бив рекорди», - цитує прес-служба економіста інвестиційного департаменту ФАО Андрія Ярмака.

Як зазначає експерт, в середньому один споживач в Україні витратив на банани в 2019 році близько 170 грн, а на яблука – всього близько 110 грн.

Як повідомляв УНІАН, у січні-вересні 2019 року за рахунок екзотичних фруктів імпорт плодів і ягід в Україну (на 392 млн доларів) більш ніж у два рази перевищив вітчизняний експорт (172 млн доларів).