Сезон кавунів завершиться раніше, ніж зазвичай / УНІАН

Сезон баштанних в Україні у 2020 році завершиться приблизно на два тижні раніше, ніж у 2019-му.

На думку операторів ринку, це пов'язано зі зниженням виробництва баштанних через скорочення площ під цими культурами, а також через несприятливі погодні умови, повідомляє EastFruit.

Читайте такожВ Україні ціни на кавуни побили п'ятирічний рекорд

Відео дня

Валовий збір

"В цілому, українські фермери задоволені нинішнім сезоном баштанних культур - заявив Олександр Хорев, керівник проекту АПК-Інформ: овочі та фрукти. - Але тільки з точки зору економічної ефективності, що стосується самого врожаю, то, за їхніми словами, валовий збір якісних кавунів і динь у 2020 році знизився вдвічі щодо минулого сезону".

"Природно, нічого повідомити й про розширення географії експорту і нарощування обсягів баштанних, відправлених на зовнішні ринки. І саме останні факти, залишають масу питань щодо подальшого ефективного розвитку ринку баштанних культур в Україні", - підсумував експерт.

Залишкові партії

При цьому протягом усього сезону ціна на баштанні в Україні утримувалася на досить високому рівні. На сьогодні виробники пропонують до продажу залишкові партії кавунів за ціною 1,50−3,50 грн/кг ($0,05-0,13/кг), а це в середньому у 2,5 дорожче, ніж в кінці літа минулого року. Тим часом останні партії динь фермери готові відвантажувати за ціною 3-5 грн/кг ($0,11−0,18/кг) в залежності від сорту і якості, що фактично відповідає торішньому рівню цін в аналогічний період.

Які були прогнози

  • У липні 2020 року ціна на кавуни в Україні в середньому була на 31% вище, ніж в аналогічний тогорічний період. Експерти прогнозували, що дешевих кавунів цього року не буде.
  • Станом на 5 серпня кавуни в Україні подорожчали втричі з початку сезону. Різке подорожчання експерти пояснювали несприятливою погодою, яка вплинула на дозрівання кавунів.
  • 13 серпня 2020 року з'явилася інформація про те, що в Херсонській області масово почали збирати кавуни, вирощені без плівки та добрив. Протягом тижня на столичних ринках очікували зниження цін на кавуни
  • Станом на 25 серпня 2020 року в Україні ціни на кавуни побили п'ятирічний рекорд.