Країни G7 закликали Продовжити і розширити "зерновий" коридор / фото t.me/V_Zelenskiy_official

Країни "Великої сімки" (G7) закликали до продовження, повної імплементації та розширення критично важливої ініціативи транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів у Чорному морі.

Про це йдеться в комюніке міністрів сільського господарства країн-членів групи, повідомляє Reuters.

Комюніке було опубліковано за підсумками зустрічі в японському місті Міядзакі, в якості реакції на новини про те, що зернова угода знаходиться під загрозою зриву з боку Росії. У ньому міністри сільського господарства G7 визнали важливість угоди, і заявили: "Ми рішуче підтримуємо продовження, повну реалізацію і розширення Чорноморської зернової ініціативи".

Відео дня

"Ми засуджуємо спроби Росії використовувати продовольство як засіб дестабілізації та інструмент геополітичного примусу і підтверджуємо нашу прихильність діяти солідарно і підтримувати тих, хто найбільше страждає від російської "мілітаризації" продовольства", - йдеться в комюніке.

У документі також сказано, що члени G7 готові підтримати відновлення та реконструкцію України, зокрема - шляхом надання експертної допомоги у розмінуванні сільськогосподарських земель та реконструкції сільськогосподарської інфраструктури.

Як відомо, 17 квітня Росія знову заблокувала проведення інспекцій судів у територіальних водах Туреччини, що прямують по зерновому коридору. Згодом віце-прем'єр-міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков заявив, що інспекція суден, що прямують зерновим коридором, відновилася. 

Раніше заступник Міністра інфраструктури України Юрій Васьков заявив, що без розблокування портів українській економіці буде важко відновитися. Крім того, це допоможе знизити світові ціни на зерно і продукцію гірничо-металургійного комплексу, тому Україна закликає всіх партнерів і міжнародні організації приєднатися до забезпечення вільного судноплавства в Чорному морі. 

Своєю чергою, перший віце-прем'єр-міністр економіки Юлія Свириденко раніше заявила, що Україна прагне розширити міжнародну угоду про експорт зерна, оскільки це дозволить підтримати постраждалу від російської війни економіку країни і наростити ВВП.