Капінвестиції в український агросектор впали до рівня 2009 року / фото УНІАН

Капітальні інвестиції в сільське, лісове і рибне господарство у 2020 році скоротилися на 45,3% в порівнянні з попереднім роком і опустилися до рівня 2009 року.

Читайте такожЗеленський схвалив зниження ПДВ на імпорт аграрної продукціїПро це йдеться в повідомленні асоціації "Український клуб аграрного бізнесу".

Зазначається, що за вказаний період в аграрну галузь було інвестовано 36,4 мільярда гривень. При цьому частка даної галузі в загальній структурі капітальних інвестицій становить 9%.

Відео дня

"Зменшення капітальних інвестицій у сільське господарство спостерігається вже другий рік поспіль. Якщо у 2019 році падіння становило лише 10%, то у 2020 році капітальні інвестиції скоротилися практично в півтора раза. Останній раз подібне падіння спостерігалося під час глобальної економічної кризи у 2009 році", - йдеться в повідомленні.

Експерти називають кілька причин падіння інвестицій

  • Очікування швидкого відкриття ринку землі, яке попередньо планувалося у жовтні 2020 року, та відповідне накопичення фінансових ресурсів господарствами;
  • прогнозована низька рентабельність сільськогосподарського виробництва на початку 2020 року;
  • недоотримання врожаїв по більшості сільгоспкультур;
  • невизначеність і обмеження у зв'язку з коронавірусною пандемією.

Що цьому передувало

  • За даними Держстату, загальний обсяг капітальних інвестицій в Україні у 2020 році становить 419,84 мільярда гривень, що на 38,2% менше в порівнянні з 2019 роком.