В Україні подешевшав буряк / фото ua.depositphotos.com

З початку поточного тижня відпускні ціни на столові буряки на українському ринку знизилися в середньому на 17% і наразі варіюються в діапазоні 4-6 грн/кг залежно від якості та обсягу партії.

Як повідомили аналітики проекту EastFruit, йти на такі цінові коригування українські виробники змушені навіть в умовах стрімкого скорочення якісної продукції.

За словами самих виробників, причиною такої цінової ситуації є вельми стриманий попит на столові буряки, тоді як якість цих коренеплодів у сховищах стрімко погіршується.

Відео дня

Згідно з підрахунками експертів, столові буряки в Україні вже коштують у середньому в 1,6 рази дешевше, ніж у першій половині квітня 2022 року.

Ціна на продукти в Україні - деталі

За підрахунками Інституту аграрної економіки, у 2023 році традиційні паска, яйця, домашня ковбаса, буженина, сало, вершкове масло, м’який і твердий сири, хрін та сіль обійдуться на українську родину з чотирьох осіб у близько 1208,78 грн, тобто на 24,4% дорожче, ніж торік, коли такий же набір продуктів коштував 972 грн.

Цьогоріч вартість великоднього кошика складає 797 гривень, що на 29,5% більше, ніж торік

В Україні середня ціна кілограму охолодженої свинини у березні склала 180,3 грн/кг, що на 2,1%, чи 3,7 грн/кг, вище за лютневий показник.