Шмигаль підкреслив, що відповідальні особи не повинні чекати законодавчих ініціатив / фото УНІАН, Володимир Гонтар

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль доручив Міністерству аграрної політики та продовольства прискорити впровадження проектів з меліорації земель в Україні.

Про це повідомляє прес-служба Кабінету міністрів за підсумками засідання, присвяченого меліорації.

Читайте такожКабмін планує ввести новий податок на землю

Відео дня

"Президент України поставив амбітне завдання - розпочати цього року проекти зі зрошення земель. Зокрема, організувати та запустити пілотні проекти в Одеській області, які згодом будуть розширені на інші південні регіони", - наводяться в повідомленні слова прем'єра.

Шмигаль підкреслив, що відповідальні особи не повинні чекати законодавчих ініціатив щодо проектів зрошення земель, а повинні вже починати роботу в цьому напрямку.

Він додав, що Україні слід активніше залучати інвесторів в зрошення і продуктивніше працювати в цьому напрямку з іноземними та фінансовими партнерами.

«За підсумками наради глава уряду дав завдання Міністерству аграрної політики та продовольства прискорити виконання цілей з реалізації проектів зрошення земель в Україні та почати процес переговорів для організації співпраці в цій галузі з провідними компаніями», – йдеться в повідомленні.

Проект по зрошенню земель

  • У жовтні 2020 року Кабінет міністрів затвердив план реалізації Стратегії зрошення та дренажу в Україні на період до 2030 року. На думку уряду, реалізація стратегії дозволить залучити інвестиції у сферу меліорації.
  • 14 травня 2021 року стало відомо про те, що Міністерство аграрної політики та продовольства України за підтримки Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) запустило пілотний проект по зрошенню сільськогосподарських земель на півдні країни.
  • Уряд має намір у 2021 році запустити пілотний проект зі зрошення земель у трьох областях України – Херсонській, Одеській та Миколаївській.
  • 1 червня 2021 року Кабінет Міністрів створив Державне агентство меліорації та рибного господарства. Відомству для потреб зрошення передадуть Північно-Кримський канал, який раніше використовувався для поставок води на півострів.