Ілюстрація REUTERS

Україна в січні-березні 2020 року імпортувала молочної продукції на загальну суму 67,4 мільйона доларів, що у 2,6 раза більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Читайте такожУкраїна імпортує цибулю з Росії через подорожчання вітчизняної

Про це повідомила прес-служба Асоціації виробників молока.

Відео дня

При цьому за підсумками першого кварталу поточного року експорт молочної продукції з України скоротився на 9,3% - до 44,7 мільйона доларів.

"У січні-березні спостерігалося падіння експорту молочних продуктів. Найбільше скорочення відзначається в торгівлі вершковим маслом, експорт якого скоротився на 47,2% – до 3,1 тисячі тонн. Провал у понад 39% відбувся і по позиціях молочної сироватки та казеїну: до 4,8 тисячі тонн і 402 тонни відповідно", - йдеться в повідомленні.

Також наголошується, що за вказаний період спостерігалося істотне скорочення експорту сирів – до 1,2 тисячі тонн (-26,1%), молока і вершків згущених - до 4,4 тисячі тонн (-25,3%), молока і вершків незгущені - до 4,4 тисячі тонн (-25,3%).

Скорочення експортних поставок зазнала і група кисломолочних продуктів – до 1,3 тисячі тонн (-9,8%).

Єдина група молочних товарів, експорт якої Україна збільшила в січні-березні, це морозиво – до 1,3 тисячі тонн (+12%).

Згідно з повідомленням, критичне падіння експорту почалося ще минулого року у зв'язку з низкою проблем молочної галузі, а також серйозним зміцненням гривні. Зниження мит на молочні товари сприяло активізації імпорту молочної продукції з інших країн.

Ілюстрація REUTERS

Зазначається, що за три місяці 2020 року Україна істотно наростила імпорт окремих видів молочної продукції.

"У новому році найбільше вражає імпорт масла, який сягнув 2,8 тисячі тонн, а зростання у порівнянні з аналогічним періодом минулого року склав 1223%. Захмарні цифри демонструє також і збільшення імпорту молока і вершків незгущені – на 626% (до 2,8 тисячі тонн) та казеїну – на 427% (до 58 тонн)", - сказано в повідомленні.

Також Україна збільшила імпорт сирів у 2,5 раза - до 10,2 тисячі тонн, сухого і згущеного молока у 2,2 раза - до 1 тисячі тонн, сироватки - у 2,2 раза - до 1,2 тисячі тонн.

"На сьогодні Україна вже має від'ємне сальдо в торгівлі молочними продуктами, яке становить -22,7 мільйона доларів. Загалом за три місяці нового року Україна перетворилася в нетто-імпортера молочних продуктів", - зазначають експерти Асоціації.

Як повідомляв УНІАН, виробництво молока в Україні в січні-березні 2020 року скоротилася на 2,8% - до 1,84 мільйона тонн.

У 2019 році виробництво молока в країні скоротилося на 3,7% - до 9,68 мільйона тонн, що стало антирекордом за всі роки незалежності України.