Зеленський вдячний Президентці Європейської комісії Урсулі фон дер Ляєн за дотримання слова / фото Zelenskiy / Official

Президент України Володимир Зеленський озвучив важливий момент у питанні постачання збіжжя з України до ЄС, пообіцявши "цивілізовану відповідь" сусідам, які ухвалять "несусідські" рішення.

Про це Український президент написав у Telegram після рішення ЄК про зняття обмеження на доступ української аграрної продукції на ринок Європейського Союзу.

Він зазначив, що вдячний Президентці Європейської комісії Урсулі фон дер Ляєн за дотримання слова.

Відео дня

"Щойно переговорив із Президентом Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн… Щиро вдячний Урсулі фон дер Ляєн за дотримання слова та правил вільного ринку. Це приклад справжньої єдності й довіри між Україною та ЄС", - підкреслив Зеленський.

Він додав, що Європа виграє завжди, коли правила працюють, а договори виконуються. 

"Зараз важливо, щоб європейська єдність спрацювала й на двосторонньому рівні. Щоб сусіди в час війни Україну підтримали. А якщо їхні рішення порушуватимуть право ЄС, Україна буде цивілізовано відповідати", - зауважив глава держави.

Обмеження на ввезення зерна з України в Європу - деталі

Єврокомісія сьогодні, 15 вересня, скасувала обмеження на ввезення зерна з України до Польщі, Болгарії, Румунії, Угорщини та Словаччини.

Водночас, згідно з рішення ЄК, Україні доведеться виконати певні умови і представити план дій не пізніше 18 вересня. Зокрема, з 16 по 18 вересня Україна має вжити ефективних заходів щодо контролю за експортом 4 груп товарів, щоб запобігти їх впливу на ринок сусідніх держав-членів ЄС.

Таким чином, 15 вересня закінчується термін дії заборони на імпорт з України кукурудзи, пшениці, насіння ріпаку та соняшнику до Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії та Словаччини.

При цьому відомо, що більшість з цих країн планують продовжити блокувати імпорт української продукції. Водночас Болгарія вже зняла заборону на імпорт зерна з України після 15 вересня.

Вас також можуть зацікавити новини: