Ілюстрація REUTERS

З 2000 до 2019 року померло близько 1,5 млн осіб, які мали сільгоспземлю під мораторієм продажу, 500 тисяч із них не мали спадкоємців.

Читайте такожЦіна не зростала три роки: скільки коштує оренда української землі й де вона найдорожча (інфографіка)

Про це в інтерв'ю ЕП заявив голова Держгеокадастру Денис Башлик.

Відео дня

"Ми за цими даними зверталися в Держстат та отримали дві відповіді. До 2019 року померло 800 тис. пайовиків. Якщо ми говоримо про землі під мораторієм, то померло близько 1,5 млн осіб, 500 тис. з них не мали спадкоємців", - сказав він.

На питання, що відбувається з так званими невитребуваними паями, які повертаються державі, Башлик відповів: "Безоплатна приватизація, аукціон. Якщо державна форма власності, намагаємося відразу виставляти на аукціон".

Як повідомляв УНІАН, 28 квітня президент Володимир Зеленський підписав закон, що вводить ринок сільськогосподарських земель в Україні з липня 2021 року.

Закон передбачає поетапну земельну реформу: з 1 липня 2021 року купувати сільськогосподарські землі зможуть лише фізособи-громадяни України з обмеженням у 100 гектарів. На другому етапі, з 1 січня 2024 року, розмір концентрації збільшиться до 10 тис. гектарів, а купувати землі зможуть також юридичні особи.

Забороняється продаж земель іноземцям, юрособам з іноземними акціонерами і юрособам, бенефіціарів яких неможливо встановити або бенефіціари яких зареєстровані в офшорних зонах, а також особам, проти яких діють спеціальні економічні та інші санкції.