Ілюстрація / REUTERS

Попадання в нафтопровід "Дружба" забрудненої російської нафти обернулося для Росії величезними репутаційними та фінансовими втратами.

Які наслідки матиме цей скандал, розповів експерт з енергетичних питань Геннадій Рябцев, передає «Обозреватель».

Читайте такожУ Росії затримали чотирьох осіб у справі про забруднення нафти в трубопроводі "Дружба"

Відео дня

"Це дуже негативним чином вплинуло на репутацію російських постачальників. Існує версія щодо того, що є якась компанія-посередник зі статутним капіталом аж 10 тис. рублів, яка протягом кількох діб закачувала неякісну нафту до державного магістрального нафтопроводу... Це ж об'єкт підвищеної небезпеки, він охороняється державними установами, вживаються всі необхідні заходи для того, щоб туди нічого поганого не потрапило. І тут компанія, створена два роки тому, без будь-якого дозволу просто закачує туди нафту", – пояснив експерт.

"Наслідком є не тільки репутаційні, а й фінансові втрати. Тільки Білорусь заявила, що недоотриманий прибуток становить 100-150 млн доларів", – підкреслив він.

За словами Рябцева, в результаті скандалу країни ЄС серйозно замислились про пошуки альтернатив російській нафті.

"Зараз йде дуже багато розмов щодо залежності Європи від постачання російського газу. Однак частка споживання російського газу в Європі становить близько 38%, тоді як від постачання російської нафти європейські країни залежать на 65%, а деякі на 100%", – повідомив експерт.

За його словами, стратегічний план розвитку енергетики будь-якої країни ЄC містить завдання диверсифікації постачання енергоносіїв, зокрема нафти і нафтопродуктів.

"Цілком зрозуміло, що після нинішньої ситуації роботи в цьому напрямку будуть прискорені", – заявив Рябцев.