Ілюстрація REUTERS

Ціни на електроенергію можуть зрости після запуску нового ринку з 1 липня 2019 року через низький рівень конкуренції, оскільки в Україні понад 76% енергії виробляється двома компаніями, а також відсутній імпорт ресурсу.

Читайте такожРада дала "зелене світло" закону, який забезпечить конкурентні умови альтернативній енергетиці

Про це повідомляє оператор Об'єднаної енергосистеми України державна компанія "Укренерго", з посиланням на голову компанії Всеволода Ковальчука.

Відео дня

"Серед ключових ризиків (запуску ринку - УНІАН) - низький рівень конкуренції з-за високої концентрації виробників електроенергії, що може призвести до неконтрольованого збільшення ціни на електроенергію в умовах відсутності належного захисту споживачів", - цитує Ковальчука прес-служба.

За його словами, на даний момент відсутня налагоджена система надання достовірних даних комерційного обліку від операторів систем розподілу.

За інформацією голови "Укренерго", в Україні 76% виробництва електроенергії припадає на двох виробників (НАЕК "Енергоатом" - 55% і ДТЕК - 21%). При цьому відсутній імпорт електроенергії, який може створити конкуренцію національним виробникам, а нова модель ринку поки не передбачає жодних прямих ефективних запобіжників, які могли б впливати на виробників зі значною часткою на ринку.

Як повідомляв УНІАН, "Укренерго" пропонує наділити Національну комісію, що регулює питання у сфері енергетики та комунальних послуг, повноваженнями встановлювати граничну ціну електроенергії після запуску в Україні нового ринку з 1 липня 2019 року, щоб уникнути неконтрольованого зростання цін на енергію.

У 2017 році Верховна Рада прийняла Закон "Про ринок електроенергії". За словами одного з авторів документа, народного депутата Льва Підлісецького, цей закон призведе до того, що в сегментах генерації електроенергії та її постачання для кінцевих споживачів виникнуть конкурентні відносини, що змусить виробників підвищувати свою ефективність і виведе з ринку неефективну генерацію. Впровадження нового ринку електроенергії також дозволить населенню обирати постачальників електроенергії.

Запуск ринку запланований на 1 липня поточного року, але також розглядаються варіанти перенесення старту через неготовність до ефективної роботи ринку.