Ілюстрація REUTERS

Оператор нафтотранспортної системи України - державна компанія «Укртранснафта» і російська нафтотранспортна компанія «Транснефть» обговорили умови компенсації видатків на проведення витіснення неякісної нафти з нафтопроводу «Дружба», повідомляє держкомпанія.

Читайте такожЛукашенко підрахував втрати Білорусі від «брудної» нафти з Росії

«14 травня в рамках Шостого засідання Міжнародної асоціації транспортувальників нафти в Братиславі російська «Транснефть», угорська Група MOL, словацька Transpetrol і АТ «Укртранснафта» розглянули питання компенсації додаткових видатків на проведення нестандартних робіт, пов'язаних із витісненням некондиційної нафти з нафтопроводу «Дружба», - сказано в повідомленні.

Відео дня

У держкомпанії зазначили, що оскільки врегулювання цього питання не передбачено чинною угодою про надання послуг із транзиту російської нафти, замовником яких є «Транснефть», сторони погоджують додатковий договір до чинної угоди, згідно з яким відбуватиметься розрахунок, визначатимуться строки і умови компенсації додаткових видатків «Укртранснафти».

За інформацією «Укртранснафти», зараз компанія звільнила одну нитку нафтопроводу «Дружба» від нафти з підвищеним вмістом хлорорганічних сполук, що дозволило відновити транзит українською ділянкою нафтопроводу.

Нафта з підвищеним вмістом частки органічних хлоридів буде перекачуватись партіями європейським споживачам відповідно до графіка, затвердженого всіма зацікавленими сторонами.

Повне прокачування некондиційної нафти з території України до Угорщини та Словаччини може зайняти від чотирьох до шести місяців. Цей строк залежить від концентрації хлорорганічних сполук у залишках нафти.

Як повідомляв УНІАН, 11 травня «Укртранснафта» відновила транзит нафти європейським споживачам магістральним нафтопроводом «Дружба».

Транзит нафти територією України був тимчасово зупинений увечері 25 квітня після того, як європейські споживачі відмовилися приймати російську нафту з підвищеним вмістом масової частки органічних хлоридів.

На початок травня сума недоотриманої виручки "Укртранснафти" від тимчасової зупинки транзиту досягала 29,2 млн грн.