Ілюстрація REUTERS

Створення повноцінної конкуренції на новому ринку електроенергії буде можливим після синхронізації українського ринку з європейським.

Читайте такожУ Єврокомісії наголосили на необхідності запуску в Україні ринку електроенергії

Про це заявив у ході конференції Європейської Бізнес Асоціації "Реформа ринку електричної енергії" виконуючий обов'язки директора НЕК "Укренерго" Всеволод Ковальчук.

Відео дня

"У нас має бути за визначенням з моменту запуску ринку імпорт", - сказав Ковальчук.

Він зазначив, що сьогоднішні можливості України імпортувати електроенергію не зможуть створити конкуренцію на внутрішньому ринку країни доти, доки ринок України не буде об'єднано з ринком ЄС.

"Або якщо ми не вживемо якихось інших заходів, на кшталт вставок постійного струму або розвороту "Бурштинського острова" в ОЕС України. Але це ті проекти, які реалізуються не дуже швидко", - додав він.

За словами Ковальчука, для досягнення повноцінної конкуренції на ринку необхідно, щоб можливості імпорту покривали близько 20% внутрішнього споживання України.

"Повноцінного конкурентного ринку точно не зможе бути, поки у нас або міждержавні перерізи та об'єднання, або часткові об'єднання ринків не дозволять покривати близько 20% внутрішнього споживання, або ми тими або іншими механізмами не зможемо обмежити ринкову владу тих гравців, які є зараз", - зазначив він.

Як повідомляв УНІАН, у середині квітня 2017 року Верховна Рада прийняла Закон "Про ринок електроенергії".

За словами одного з авторів документа, цей закон призведе до того, що в сегментах генерації електроенергії та її постачання для кінцевих споживачів виникнуть конкурентні відносини, що змусить виробників підвищувати свою ефективність і виведе з ринку неефективну генерацію.

Впровадження нового ринку електроенергії також дозволить обирати постачальників електроенергії. Перші торги електроенергією в новоутворених сегментах ринку мають стартувати в Україні 1 липня 2019 року.