Ілюстрація REUTERS

Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, (НКРЕКП) затвердила для оператора Об'єднаної енергосистеми України "Укренерго" тарифи на передачу електроенергії та диспетчерське управління на друге півріччя 2019 року з урахуванням запуску нового ринку з 1 липня.

Читайте такожНБУ прогнозує подорожчання електроенергії в Україні з липня

Відповідне рішення нацкомісія прийняла на сьогоднішньому засіданні.

Відео дня

Регулятор затвердив тариф на передачу електроенергії на рівні 34,74 копійки за кВт-год і на диспетчерське управління - 0,89 копійки за кВт-год.

Рішення про встановлення нових тарифів було прийнято відповідно до вимог закону, який зобов'язує з дати запуску нового ринку електричної енергії - 1 липня - встановити для держкомпанії нові тарифи, які враховували б додаткові витрати компанії у зв'язку з новими обов'язками на ринку.

Як повідомила прес-служба "Укренерго", нові тарифи - результат консенсусу між компанією і регулятором, який був досягнутий в результаті конструктивного діалогу при відкритих обговореннях проектів тарифів.

Водночас у компанії зазначили, що залишається невирішеним питання покладання спецзобов'язань із забезпечення доступності електроенергії для побутових споживачів. Це питання зараз знаходиться на доопрацюванні в Кабінеті міністрів України.

"У разі прийняття рішення про покладення на "Укренерго" таких зобов'язань компанія не матиме фінансових джерел для виконання зазначених зобов'язань. Чинні процедури встановлення тарифів ліцензіатів не дозволяють змінити тариф раніше, ніж протягом семи тижнів. Попри це, покладання спецзобов'язань на оператора системи передачі взагалі неможливо. Тому ми звертаємося до уряду і просимо врахувати це при прийнятті остаточного рішення", - цитує прес-служба керівника "Укренерго" Всеволода Ковальчука.

У компанії також зазначили, що другим важливим аспектом є неповне покриття структурою тарифів фонду заробітної плати, і висловили надію на швидке вирішення з боку регулятора щодо перегляду порядку визначення таких витрат.

Як повідомляв УНІАН, 5 червня Кабінет міністрів поклав спеціальні зобов'язання з постачання електроенергії для потреб населення з 1 липня 2019 року до 31 грудня 2020 року на державні енергогенеруючі компанії "Енергоатом", "Укргідроенерго", а також на "Укренерго" та операторів систем розподілу.

Як зазначив міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик, дане рішення дозволить не піднімати ціни на електроенергію для населення на новому ринку електроенергії.