Україна купує в ЄС газ дешевше, ніж його зі знижкою пропонує Росія / фото УНІАН

Виконавчий директор Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" Юрій Вітренко вважає запропоновану російським "Газпромом" знижку на поставки газу в Україну "химерної", оскільки "Нафтогаз" зараз купує в Європі газ дешевше, ніж "Газпром" пропонує зі знижкою.

Читайте такожРосія може зупинити транзит газу через Україну до завершення "Північного потоку-2" - Коболєв

Про це Вітренко написав на своїй сторінці в Facebook, коментуючи заяву голови "Газпрому" Олексія Міллера про готовність російської компанії почати переговори щодо постачання російського газу в Україну за ціною на 25% нижче нинішньої.

Відео дня

"Ну і за "знижку", яку вони пропонують. Спочатку вони завищують ціну на 100% від справедливої ринкової ціни, а потім дають "знижку" у 24%. Це на кого розраховано? "Нафтогаз" зараз купує дешевше в Європі, ніж "Газпром" пропонує "зі знижкою", - зазначив Вітренко.

Він нагадав, що "Газпром" з квітня 2018 року не виконує свої контрактні зобов'язання щодо постачання газу в Україну.

"І тому через новий арбітраж у Стокгольмі ми змусимо "Газпром" заплатити за це сотні мільйонів доларів. Так що навіть не потрібні ваші химерні "знижки", просто виконуйте контракт і рішення міжнародних судів", - зазначив Вітренко.

У свою чергу голова правління "Нафтогазу" Андрій Коболєв повідомив, що компанія готова до переговорів, але виключно в тристоронньому форматі, будь-які нові контракти мають укладатися на основі європейських норм.

"Ми завжди готові до переговорів, але виключно в тристоронньому форматі. Будь-які нові контракти мають укладатися на основі європейських норм і з повагою до рішень міжнародних арбітражів", - написав Коболєв на своїй сторінці в Facebook.

Він зазначив, що Стокгольмський арбітраж переглянув контракт між компаніями, визнавши низку його умов дискримінаційними. Так, арбітраж зобов'язав "Газпром" продавати Україні газ у першому кварталі по 300 доларів, а в другому - за 221 долар. При цьому Росія відмовилася постачати газ.

Водночас, за словами Коболєва, зараз "Нафтогаз" купує газ у Європі істотно дешевше: у першому кварталі - з 259 доларів, у другому кварталі - по 212 доларів, липнева ціна - 178 доларів.

"За яких умов "Газпром", який не хоче постачати Україні газ навіть за дуже вигідною для нього ціною, піде на радикальне зниження? Прощення боргу "Газпрому" "Нафтогазу", відмова від будь-яких арбітражів, не застосування європейських правил в газовій сфері? Такий сценарій насправді означав би для Росії додаткові мільярдні прибутки, а для України - втрати та повернення в повну залежність від Кремля", - написав Коболєв.

Раніше російські ЗМІ повідомили з посиланням на главу "Газпрому" Олексія Міллера, що російська компанія готова почати переговори щодо постачання російського газу в Україну за ціною на 25% нижче нинішньої.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці лютого 2018 року російський монополіст "Газпром" програв судову тяжбу з "Нафтогазом" в Стокгольмському арбітражі з транзитним контрактом, за рішенням якого російська компанія повинна виплатити українській стороні 4,6 мільярда доларів.

При цьому з урахуванням рішення арбітражу за контрактом на постачання газу остаточна сума розрахунків між компаніями становить 2,6 мільярда доларів на користь "Нафтогазу".

На тлі програшу "Газпром" заявив про намір розірвати контракт на постачання і транзит газу з Україною в судовому порядку. У березні 2018 року "Газпром" офіційно повідомив "Нафтогаз України" про те, що він відмовляється виконувати рішення арбітражу.